Förbättra dina bilder med bildredigering

Bilder är hemsidans bästa vän: om de har hög kvalitet, är bra beskurna och används rätt så kan de lyfta en hemsida otroligt mycket. Tyvärr kan på samma sätt dåliga bilder dra ner helhetsintrycket av en hemsida, därför ska vi i det här inlägget kort gå igenom hur du kan förbättra de bilder du redan har med verktyget Picmonkey.I Hemsida24:s verktyg finns ett inbyggt bildredigeringsverktyg, Picmonkey. Picmonkey är ett utmärkt verktyg för enklare redigering av bilder, som du inte behöver någon djupare kunskap för att använda.

Här ska vi visa några enkla saker man kan göra med bilder i Picmonkey. För enkelhetens skull använder vi webbsidans applikation. Gå in på www.picmonkey.com och ladda upp den bild du vill redigera – vi valde den här:
Det första vi ska göra är att beskära bilden. När du befinner dig i Picmonkeys fönster, klicka på “Crop” och rita en ruta över den delen av bilden du vill ha kvar. Klicka sedan på “Apply” i den vänstra menyraden, så försvinner allt runtomkring den markerade rutan.När du beskär en bild i Picmonkey så får du upp fyra linjer som bildar nio rutor. Dessa riktlinjer används ofta inom fotografi för att ge bilden rätt proportioner. En av fotografins gyllene regler säger att objekt som är i linjernas skärningspunkter syns bäst – här beskär vi bilden så att pingvinens huvud hamnar i den översta och vänstra linjens skärningspunkt, vilket ger bilden en bättre komposition.Om du har bilder med låg upplösning kan det ibland gå att öka skärpan något. Klicka på “Sharpen” i den vänstra menyn, och dra “Sharpness”-reglaget åt höger.Eftersom bilden vi arbetar med från början är ganska skarp ger ökningen av skärpa i det här fallet inte så mycket, men för mer oskarpa bilder kan de förbättra en hel del.Om du vill så kan du ändra färgsammansättningen på din bild. Det kan vara bra om du exempelvis har ett färgtema på din hemsida som du vill anpassa dina bilder till. Klicka på “Colors” och testa att dra i de två reglagen. “Saturation” styr färgernas mättnad – om du vill att bilden ska vara helt svartvit drar du den längst åt vänster, och om du vill ha rikare färg drar du den åt höger. “Temperature”-reglaget ger bilden varmare eller kallare toner beroende på hur du flyttar det – vi gav pingvinen en kylig, arktisk miljö:Med “Resize”-knappen i menyfältet kan du ändra bildens storlek, vilket kan vara bra om bilden är alldeles för stor för din hemsida. Att ändra en liten bild till större går också, men tänk på att det då finns en risk att bilden blir oskarp eftersom bildens pixlar då “dras isär”.

Bilder är hemsidans bästa vän: om de har hög kvalitet, är bra beskurna och används rätt så kan de lyfta en hemsida otroligt mycket. Tyvärr kan på samma sätt dåliga bilder dra ner helhetsintrycket av en hemsida, därför ska vi i det här inlägget kort gå igenom hur du kan förbättra de bilder du redan har med verktyget Picmonkey.

I Hemsida24:s verktyg finns ett inbyggt bildredigeringsverktyg, Picmonkey. Picmonkey är ett utmärkt verktyg för enklare redigering av bilder, som du inte behöver någon djupare kunskap för att använda.

Här ska vi visa några enkla saker man kan göra med bilder i Picmonkey. För enkelhetens skull använder vi webbsidans applikation. Gå in på www.picmonkey.com och ladda upp den bild du vill redigera – vi valde den här:

Det första vi ska göra är att beskära bilden. När du befinner dig i Picmonkeys fönster, klicka på “Crop” och rita en ruta över den delen av bilden du vill ha kvar. Klicka sedan på “Apply” i den vänstra menyraden, så försvinner allt runtomkring den markerade rutan.

När du beskär en bild i Picmonkey så får du upp fyra linjer som bildar nio rutor. Dessa riktlinjer används ofta inom fotografi för att ge bilden rätt proportioner. En av fotografins gyllene regler säger att objekt som är i linjernas skärningspunkter syns bäst – här beskär vi bilden så att pingvinens huvud hamnar i den översta och vänstra linjens skärningspunkt, vilket ger bilden en bättre komposition.

Om du har bilder med låg upplösning kan det ibland gå att öka skärpan något. Klicka på “Sharpen” i den vänstra menyn, och dra “Sharpness”-reglaget åt höger.

Eftersom bilden vi arbetar med från början är ganska skarp ger ökningen av skärpa i det här fallet inte så mycket, men för mer oskarpa bilder kan de förbättra en hel del.

Om du vill så kan du ändra färgsammansättningen på din bild. Det kan vara bra om du exempelvis har ett färgtema på din hemsida som du vill anpassa dina bilder till. Klicka på “Colors” och testa att dra i de två reglagen. “Saturation” styr färgernas mättnad – om du vill att bilden ska vara helt svartvit drar du den längst åt vänster, och om du vill ha rikare färg drar du den åt höger. “Temperature”-reglaget ger bilden varmare eller kallare toner beroende på hur du flyttar det – vi gav pingvinen en kylig, arktisk miljö:

Med “Resize”-knappen i menyfältet kan du ändra bildens storlek, vilket kan vara bra om bilden är alldeles för stor för din hemsida. Att ändra en liten bild till större går också, men tänk på att det då finns en risk att bilden blir oskarp eftersom bildens pixlar då “dras isär”.