Så gör du ditt internet säkrare med rätt lösenord

Lösenord – vi har alla dem, de flesta av oss flera stycken, vissa nedskrivna på lappar i en skrivbordslåda och andra så väl ihågkomna att vi kan rabbla dem i sömnen. Men om du tillhör dem som har enkla, korta lösenord som du aldrig byter ut och som dessutom leder till flera nätkonton så kan det vara dags att tänka till. Allt fler ustätts för säkerhetsintrång på nätet, och ett säkert lösenordsystem är en bra gundförsäkring mot identitetsstöld och bedrägeri.En EU-undersökning från i fjol visade att europeer generellt har låg kunskap om internetsäkerhet. Även om Sverige tillhör de länder där medvetenheten är som störst visade undersökningen att över hälften av svenska internetanvändare inte har bytt lösenord till någon internettjänst under det senaste året. Samtidigt uppgav tre av fyra tillfrågade att de helt eller delvis höll med om att risken att utsättas för internetrelaterade brott har ökar det senaste året.
 
Undersökningen visade också att en av tio svenskar har utsatts för någon typ av intrång eller brott på nätet, ofta på grund av att någon har kommit över ens lösenord. Även om det är svårt att hålla sina lösenord totalt säkra finns det flera saker du kan göra för att minska risken att någon lyckas få tag i dem.
Om du är en internetanvändare i dag har du säkerligen ett antal konton runtom på nätet – en e-post, Facebook, olika forum och nätbutiker där du brukar handla. Även om det kan vara bekvämt att ha ett lösenord som du använder på alla dessa sidor är det också en säkerhetsrisk. Om någon lyckas kapa ett av lösenorden är ju risken stor att personen ifråga också lyckas ta sig in till viktigare konton som du har.
Se därför till att använda minst ett par eller tre (eller fler!) lösenord som du alternerar mellan. Det är bättre att ha flera lösenord som du har noterat på ett säkert papper hemma, än att ha samma lösenord överallt.
 
Tips: Lastpass.com är en gratistjänst som samlar ihop alla dina lösenord och låter dig använda dem med ett enda lösenord (som en centralnyckel).
Din e-post och din internetbank är troligtvis de platser där du spar din allra mest känsliga information. Internetbankens säkerhet är hög tack vare bankdosorna, men det är också viktigt att ha ett högre säkerhetstänk kring din e-post. På många webbtjänster kan du nämligen få ett nytt lösenord om du skriver in din e-post – en potentiell bedragare kan alltså komma åt helt nya lösenord till många tjänster du är ansluten till om han eller hon lyckas komma in i din mejl.Den kanske allra viktigaste skyddet mot nätattacker är så klart att själva lösenordet är säkert. Det har sagts förut men förtjänar att sägas igen: undvik alla bokstavs- och sifferkombinationer som är enkla att gissa sig till (namn, ord, platser, födelsedatum, årtal och liknande), undvik namnet på dina djur eller staden där du bor – ja, undvik allt som liknar faktiska ord. De allra bästa lösenorden betyder ingenting, är långa och innehåller både siffror, gemener och versaler.
 
Tips: Ett sätt att välja ett säkert lösenord är att helt enkelt slumpmässigt välja ut ett antal bokstäver (stora och små) och siffror och sedan memorera dem. Ett annat sätt är att använda en pålitlig webbtjänst, såsom Symantecs Passwordgenerator. 
Din e-postinkorg är som sagt en känslig informationsplats, inte bara för att man kan få nya lösenord dit, utan för att många där har annan, känslig, information sparad. Du har säkert mejlat ditt bankkontonummer till någon vid något tillfälle, eller sparat andra lösenord i din e-post, exempelvis. Så bör det inte vara: ta bort alla mejl där du delar med dig av personlig och viktig information – det är bättre att ha bankuppgifter och koder nedskrivna på lappar (men inte i plånboken!)För att vara extra säker är det bra att då och då byta ut sina lösenord till de viktigaste kontona. Gör det till en rutin att någon gång varje år skapa nya lösenord och ersätta dina gamla. Risken är då mindre att någon lyckas fiska upp gamla mejl eller liknande som kan leda till att dina lösenord avslöjas.
 
Tips: Ett bra sätt att skapa nya löseenord som ändå är lätt att komma ihåg är att sätta ihop två gamla lösenord till ett nytt långt: exempelvis aSwY + 1f2f = aSwY1f2f.

Lösenord – vi har alla dem, de flesta av oss flera stycken, vissa nedskrivna på lappar i en skrivbordslåda och andra så väl ihågkomna att vi kan rabbla dem i sömnen. Men om du tillhör dem som har enkla, korta lösenord som du aldrig byter ut och som dessutom leder till flera nätkonton så kan det vara dags att tänka till. Allt fler ustätts för säkerhetsintrång på nätet, och ett säkert lösenordsystem är en bra gundförsäkring mot identitetsstöld och bedrägeri.

En EU-undersökning från i fjol visade att europeer generellt har låg kunskap om internetsäkerhet. Även om Sverige tillhör de länder där medvetenheten är som störst visade undersökningen att över hälften av svenska internetanvändare inte har bytt lösenord till någon internettjänst under det senaste året. Samtidigt uppgav tre av fyra tillfrågade att de helt eller delvis höll med om att risken att utsättas för internetrelaterade brott har ökar det senaste året.

 

Undersökningen visade också att en av tio svenskar har utsatts för någon typ av intrång eller brott på nätet, ofta på grund av att någon har kommit över ens lösenord. Även om det är svårt att hålla sina lösenord totalt säkra finns det flera saker du kan göra för att minska risken att någon lyckas få tag i dem.

Om du är en internetanvändare i dag har du säkerligen ett antal konton runtom på nätet – en e-post, Facebook, olika forum och nätbutiker där du brukar handla. Även om det kan vara bekvämt att ha ett lösenord som du använder på alla dessa sidor är det också en säkerhetsrisk. Om någon lyckas kapa ett av lösenorden är ju risken stor att personen ifråga också lyckas ta sig in till viktigare konton som du har.

Se därför till att använda minst ett par eller tre (eller fler!) lösenord som du alternerar mellan. Det är bättre att ha flera lösenord som du har noterat på ett säkert papper hemma, än att ha samma lösenord överallt.

 

Tips: Lastpass.com är en gratistjänst som samlar ihop alla dina lösenord och låter dig använda dem med ett enda lösenord (som en centralnyckel).

Din e-post och din internetbank är troligtvis de platser där du spar din allra mest känsliga information. Internetbankens säkerhet är hög tack vare bankdosorna, men det är också viktigt att ha ett högre säkerhetstänk kring din e-post. På många webbtjänster kan du nämligen få ett nytt lösenord om du skriver in din e-post – en potentiell bedragare kan alltså komma åt helt nya lösenord till många tjänster du är ansluten till om han eller hon lyckas komma in i din mejl.

Den kanske allra viktigaste skyddet mot nätattacker är så klart att själva lösenordet är säkert. Det har sagts förut men förtjänar att sägas igen: undvik alla bokstavs- och sifferkombinationer som är enkla att gissa sig till (namn, ord, platser, födelsedatum, årtal och liknande), undvik namnet på dina djur eller staden där du bor – ja, undvik allt som liknar faktiska ord. De allra bästa lösenorden betyder ingenting, är långa och innehåller både siffror, gemener och versaler.

 

Tips: Ett sätt att välja ett säkert lösenord är att helt enkelt slumpmässigt välja ut ett antal bokstäver (stora och små) och siffror och sedan memorera dem. Ett annat sätt är att använda en pålitlig webbtjänst, såsom Symantecs Passwordgenerator

Din e-postinkorg är som sagt en känslig informationsplats, inte bara för att man kan få nya lösenord dit, utan för att många där har annan, känslig, information sparad. Du har säkert mejlat ditt bankkontonummer till någon vid något tillfälle, eller sparat andra lösenord i din e-post, exempelvis. Så bör det inte vara: ta bort alla mejl där du delar med dig av personlig och viktig information – det är bättre att ha bankuppgifter och koder nedskrivna på lappar (men inte i plånboken!)

För att vara extra säker är det bra att då och då byta ut sina lösenord till de viktigaste kontona. Gör det till en rutin att någon gång varje år skapa nya lösenord och ersätta dina gamla. Risken är då mindre att någon lyckas fiska upp gamla mejl eller liknande som kan leda till att dina lösenord avslöjas.

 

Tips: Ett bra sätt att skapa nya löseenord som ändå är lätt att komma ihåg är att sätta ihop två gamla lösenord till ett nytt långt: exempelvis aSwY + 1f2f = aSwY1f2f.