Planera din hemsida: 3 kreativa tips

De flesta av oss har en inre bild av hur vi vill att vår hemsida ska se ut innan vi skapar den. Men det som såg så bra ut på idéstadiet fungerar inte alltid när hemsidan väl är byggd. I det här inlägget ska vi berätta om hur du kan planera din hemsida innan du skapar den – så att du både sparar tid och får större kontroll över slutresultatet.Att skapa en hemsida är lite som att bygga ett hus: du äger en massa saker (bilder och text) som du vill få in i flera rum (sidor), gärna på ett så fint och väl avvägt sätt som möjligt. Och precis som när du bygger ett hus så är det mycket lättare att lyckas om du från början har en ritning eller sketch över var allting ska vara: då slipper du komma på saker längs vägen, ångra dig och behöva börja om från början eller upptäcka att den där fina soffan inte får plats i vardagsrummet …
 
På samma sätt som en ritning underlättar konstruktionen av ett hus kan det alltså vara bra att ha en plan för din hemsida innan du skapar den. Här är tre idéer som kan underlätta planeringen av din hemsida:På något sätt känns det alltid lättare att tänka fritt med penna och papper i handen. Förutom att du kan testa, sudda och göra om är en av de stora fördelarna att det går mycket fortare att rita för hand än att bygga en hemsidesdesign som du kanske inte blir nöjd med. När du ritar blir det lättare att se var alla saker du vill ha på din hemsida ska vara, och när du känner dig färdig så har du en bra mall att utgå från.
 
Så här gör du: Låt ett blankt papper representera varje sida på din hemsida. Använd en blyertspenna för att rita ut var du vill ha exempelvis meny, bilder och rubriker. Experimentera! Sudda ut och gör om för att känna efter hur proportionerna ska vara. Använd färger om du vill för att ytterligare få en känsla för hur sidan kommer att se ut i verkligheten – och låt dina tankar flöda fritt!
 
Tips: Ta inspiration från en tidning eller ett magasin du gillar. Där kan du få många idéer till hur du ska göra med exempelvis proportioner och text. Du kan också klippa ut bilder eller text från tidningar och klistra in på ditt papper – ett perfekt sätt att enkelt få en bild av hur en hemsida kan se ut.

Inspiration: Beautiful sketches for prototypes har exempel på ritade hemsidesidéer. Om du inte har tillgång till penna och papper kan du rita direkt på nätet med hjälp av Odosketch.
En innehållslista är helt enkelt en tabell där du bestämmer vad varje sida ska heta, vad den ska handla om och hur högt upp i hemsideshierarkin den ska vara. Det är ett utmärkt sätt att få överblick över ditt material innan du sätter dig ner och arbetar på designen.
 
Så här gör du: öppna ett nytt kalkylblad i Excel (eller gör en tabell i en ordbehandlare), och namnge dina sidor. I exemplet har jag använt mig av en siffernumrering för att gruppera mina sidor (för att markera att exempelvis “Om” och “Historia” kan ligga under samma menyknapp), men man kan självklart använda ett system som man själv tycker passar. Skriv sedan vad för typ av innehåll du vill ha på varje sida och skriv lite kort om vad sidan är till för. Anledningen till att skriva upp hela sidförteckningen på det här sättet är framför allt att du ska tvingas fundera över innehållet på varje sida, men det är också bra att ha sparat till senare tillfällen om du exempelvis ska bygga om din hemsida och behöver fundera över hur du ska göra den bättre.

Inspiration: Jumpchart är ett internetbaserat program som låter dig planera en hemsida i realtid, dela den med andra och mycket mer. Om du vill göra en mer avancerad plan över din hemsida är det här verktyget bra.
Ett annat sätt att få överblick över sin hemsida, innan du har börjat designa den, är att använda sig av skrivna kort. Information är helt enkelt lättare att välja ut och sortera om man har den framför sig och kan flytta den fritt.

Gör så här: skriv ned alla dina länkar (exempelvis “Hem”, “Om”, “Butik” och så vidare), dina idéer eller dina varor på utklippta papperslappar, och testa sedan att organisera lapparna efter hur viktiga sidorna är. Vad bör komma först? Vad är mindre viktigt?

Tips: låt någon som du känner och som är intresserad av det du gör eller säljer titta på korten och sortera dem efter hur viktigt han eller hon upplever sidorna vara. Eller använd korten som byggstenar när du designar din hemsida.

Inspiration: Card sorting: a definitive guide är en guide till hur du kan använda den här tekniken både professionellt och privat.

De flesta av oss har en inre bild av hur vi vill att vår hemsida ska se ut innan vi skapar den. Men det som såg så bra ut på idéstadiet fungerar inte alltid när hemsidan väl är byggd. I det här inlägget ska vi berätta om hur du kan planera din hemsida innan du skapar den – så att du både sparar tid och får större kontroll över slutresultatet.

Att skapa en hemsida är lite som att bygga ett hus: du äger en massa saker (bilder och text) som du vill få in i flera rum (sidor), gärna på ett så fint och väl avvägt sätt som möjligt. Och precis som när du bygger ett hus så är det mycket lättare att lyckas om du från början har en ritning eller sketch över var allting ska vara: då slipper du komma på saker längs vägen, ångra dig och behöva börja om från början eller upptäcka att den där fina soffan inte får plats i vardagsrummet …

 

På samma sätt som en ritning underlättar konstruktionen av ett hus kan det alltså vara bra att ha en plan för din hemsida innan du skapar den. Här är tre idéer som kan underlätta planeringen av din hemsida:

På något sätt känns det alltid lättare att tänka fritt med penna och papper i handen. Förutom att du kan testa, sudda och göra om är en av de stora fördelarna att det går mycket fortare att rita för hand än att bygga en hemsidesdesign som du kanske inte blir nöjd med. När du ritar blir det lättare att se var alla saker du vill ha på din hemsida ska vara, och när du känner dig färdig så har du en bra mall att utgå från.

 

Så här gör du: Låt ett blankt papper representera varje sida på din hemsida. Använd en blyertspenna för att rita ut var du vill ha exempelvis meny, bilder och rubriker. Experimentera! Sudda ut och gör om för att känna efter hur proportionerna ska vara. Använd färger om du vill för att ytterligare få en känsla för hur sidan kommer att se ut i verkligheten – och låt dina tankar flöda fritt!

 

Tips: Ta inspiration från en tidning eller ett magasin du gillar. Där kan du få många idéer till hur du ska göra med exempelvis proportioner och text. Du kan också klippa ut bilder eller text från tidningar och klistra in på ditt papper – ett perfekt sätt att enkelt få en bild av hur en hemsida kan se ut.

Inspiration: Beautiful sketches for prototypes har exempel på ritade hemsidesidéer. Om du inte har tillgång till penna och papper kan du rita direkt på nätet med hjälp av Odosketch.

En innehållslista är helt enkelt en tabell där du bestämmer vad varje sida ska heta, vad den ska handla om och hur högt upp i hemsideshierarkin den ska vara. Det är ett utmärkt sätt att få överblick över ditt material innan du sätter dig ner och arbetar på designen.

 

Så här gör du: öppna ett nytt kalkylblad i Excel (eller gör en tabell i en ordbehandlare), och namnge dina sidor. I exemplet har jag använt mig av en siffernumrering för att gruppera mina sidor (för att markera att exempelvis “Om” och “Historia” kan ligga under samma menyknapp), men man kan självklart använda ett system som man själv tycker passar. Skriv sedan vad för typ av innehåll du vill ha på varje sida och skriv lite kort om vad sidan är till för. Anledningen till att skriva upp hela sidförteckningen på det här sättet är framför allt att du ska tvingas fundera över innehållet på varje sida, men det är också bra att ha sparat till senare tillfällen om du exempelvis ska bygga om din hemsida och behöver fundera över hur du ska göra den bättre.

Inspiration: Jumpchart är ett internetbaserat program som låter dig planera en hemsida i realtid, dela den med andra och mycket mer. Om du vill göra en mer avancerad plan över din hemsida är det här verktyget bra.

Ett annat sätt att få överblick över sin hemsida, innan du har börjat designa den, är att använda sig av skrivna kort. Information är helt enkelt lättare att välja ut och sortera om man har den framför sig och kan flytta den fritt.

Gör så här: skriv ned alla dina länkar (exempelvis “Hem”, “Om”, “Butik” och så vidare), dina idéer eller dina varor på utklippta papperslappar, och testa sedan att organisera lapparna efter hur viktiga sidorna är. Vad bör komma först? Vad är mindre viktigt?

Tips: låt någon som du känner och som är intresserad av det du gör eller säljer titta på korten och sortera dem efter hur viktigt han eller hon upplever sidorna vara. Eller använd korten som byggstenar när du designar din hemsida.

Inspiration: Card sorting: a definitive guide är en guide till hur du kan använda den här tekniken både professionellt och privat.