Två eller tre kolumner på hemsidan?

Det finns eviga frågor även inom hemsidesdesign. En av dem är huruvida man ska ha två eller tre kolumner på sin hemsida – en fråga som kan vara svårare än vad den först verkar. Här listar vi för- och nackdelar med de två olika designerna.
 
Vad tycker du? Kommentera gärna!Ska man ha två eller tre kolumner i sin hemsidesdesign? Ja, det är så klart upp till dig som designar hemsidan. Men trots allt är det ett val som måste göras, och faktiskt kan valet av mall på många sätt påverka hur väl din sida fyller sitt syfte. Vi har tittat på de vanligaste argumenten för och emot respektive designmall, och hittat vissa viktiga skillnader.En tvåkolumnsdesign kan se lite olika ut beroende på hur den används, men oftast består designen av en huvudkolumn till vänster och en lite smalare kolumn på höger sida. Man kan också använda sidokolumnen som en menyrad till vänster.
 
Den här designen kommer kanske till sin största rätt om man vill ha mycket grafik på sin sida, exempelvis om man arbetar med illustrationer eller design. Två kolumner ger ett luftigt intryck som ofta lämnar större utrymme på sidorna, vilket placerar mer fokus på huvudmaterialet.Större innehåll får plats. Med två kolumner får du in bredare innehåll, eftersom kolumnerna är bredare i sig. Du kanske har breda bilder som du inte vill göra mindre, eller så vill du få plats med stora typsnitt och rubriker i båda kolumnerna.
 
Bättre på mobiler. En tvåkolumnsdesign passar automatiskt bättre på en mobiltelefonskärm än fler kolumner, eftersom den på ett snyggare sätt dras ihop till en smalare variant. Dessutom kommer en tvåkolumnsmall att se bättre ut på datorer med små skärmar, eller paddor, som används allt mer.
 
Mindre rörig. Med sina två sidkolumner kan den tredelade designen se rörig ut. Med två kolumner minskar risken att din hemsida ger ett rörigt intryck, eftersom den visar färre bilder, knappar och text i bredd.Mindre material. Med två kolumner får du helt enkelt plats med mindre material. Kanske tvingas du hoppa över kommentarsfältet, reklamlänkarna eller någonting annat – men du kommer behöva prioritera mer än med en trekolumnsdesign.
 
Asymmetrisk design. Beroende på hur bred du gör huvudkolumnen (den där du har ditt material) och sidokolumnen (där exempelvis länkar ligger) så kan den tudelade designen ge ett något asymmetriskt intryck. I värsta fall gör det att besökare blir osäkra på vad som faktiskt är din huvudkolumn – den högra eller vänstra?
 
Dåligt för reklam. Om du vill ha reklambanners på din sida kan tvåkolumnslösningen vara problematisk. Eftersom du bara har två platser för ditt material kommer reklamen att riskera hamna bland dina egna texter och bilder, vilket inte är bra.En trekolumnsmall har ofta en bred spalt i mitten för huvudmaterial, och två mindre kolumner på sidorna för länkar, reklam eller menyer. Tre kolumner är bland annat populärt på nyhetssajter som dn.se och svd.se – där har man dock lagt två smala kolumner i högerkant och huvudkolumnen till vänster.
 
En trekolumnsdesign passar bra för sidor med mycket information eller många menyval. Den stora bredden gör att många olika sorters material kan samsas om en liten yta, varför den här mallen blivit allt mer populär på senare tid.Större flexibilitetet. När du har tre kolumner att arbeta med kan du variera ditt material på ett helt annat sätt än med två kolumner. Exempelvis kan du välja att ha dina bilder till höger eller vänster om texterna (eller både och), och du kan plocka in widgets eller länkar på båda sidor om ditt huvudmaterial. Du är helt enkelt mer fri i din design.
 
Mer centrerat. Med tre kolumner hamnar ditt huvudmatieral i mitten: det gör att hemsidan ger ett mer balanserat och centrerat intryck där det tydligt framgår vad som är viktigast. Sidokolumnerna ramar in huvudspalten på ett estetiskt tilltalande sätt som också gör huvudsidan mer lättnavigerad.
 
Bra för bloggar. Om du bloggar kan den tredelade designen vara en lösning på problemet med utrymme. Om du exempelvis vill skilja ut kommentarer från menyn med senaste inlägg kan de två sidokolumnerna användas på ett bra sätt.För mycket information. Risken är att den tredelade mallen helt enkelt gör hemsidan för rörig. Om du använder tre kolumner – se upp så att du inte fyller sidan med allt för många knappar, gallerier, videoklipp och annat material.
 
Horisontell scrolling. Ett problem om du använder dig av tre kolumner är att sidan helt enkelt blir för bred – på små skärmar kan det resultera i att besökaren tvingas bläddra i sidled, vilket inte alltid är någonting man eftersträvar. Alternativt skalas sidan ner på mindre skärmar, men risken är då att materialet istället trycks ihop för mycket.
 
För korta sidor. Tre kolumner lämpar sig bäst för hemsidor med olika sorters information, och gärna mycket information. Om du inte har tillräckligt många bilder eller text att fylla kolumnerna med kan trekolumnsmallen se tom ut…. handlar valet inte så mycket om någon av mallarna är bättre eller sämre, utan om vilken typ av hemsida du vill ha. Den tvådelade designmallen skapar en mer minimalistisk layout där du lättare kan dra ut materialet i bredd, medan den tredelade designen ger dig en kanske lite mer symmetrisk sida där materialet kan struktureras på flera olika sätt. Den förra tenderar att fungera lite bättre på små skärmar, medan den senare gör sig bättre på stora. Det här är alltså faktorer som du kan ha i åtanke när du väljer mall – och som kommer att ge dig olika möjligheter.

Det finns eviga frågor även inom hemsidesdesign. En av dem är huruvida man ska ha två eller tre kolumner på sin hemsida – en fråga som kan vara svårare än vad den först verkar. Här listar vi för- och nackdelar med de två olika designerna.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

Ska man ha två eller tre kolumner i sin hemsidesdesign? Ja, det är så klart upp till dig som designar hemsidan. Men trots allt är det ett val som måste göras, och faktiskt kan valet av mall på många sätt påverka hur väl din sida fyller sitt syfte. Vi har tittat på de vanligaste argumenten för och emot respektive designmall, och hittat vissa viktiga skillnader.

En tvåkolumnsdesign kan se lite olika ut beroende på hur den används, men oftast består designen av en huvudkolumn till vänster och en lite smalare kolumn på höger sida. Man kan också använda sidokolumnen som en menyrad till vänster.

 

Den här designen kommer kanske till sin största rätt om man vill ha mycket grafik på sin sida, exempelvis om man arbetar med illustrationer eller design. Två kolumner ger ett luftigt intryck som ofta lämnar större utrymme på sidorna, vilket placerar mer fokus på huvudmaterialet.

Större innehåll får plats. Med två kolumner får du in bredare innehåll, eftersom kolumnerna är bredare i sig. Du kanske har breda bilder som du inte vill göra mindre, eller så vill du få plats med stora typsnitt och rubriker i båda kolumnerna.

 

Bättre på mobiler. En tvåkolumnsdesign passar automatiskt bättre på en mobiltelefonskärm än fler kolumner, eftersom den på ett snyggare sätt dras ihop till en smalare variant. Dessutom kommer en tvåkolumnsmall att se bättre ut på datorer med små skärmar, eller paddor, som används allt mer.

 

Mindre rörig. Med sina två sidkolumner kan den tredelade designen se rörig ut. Med två kolumner minskar risken att din hemsida ger ett rörigt intryck, eftersom den visar färre bilder, knappar och text i bredd.

Mindre material. Med två kolumner får du helt enkelt plats med mindre material. Kanske tvingas du hoppa över kommentarsfältet, reklamlänkarna eller någonting annat – men du kommer behöva prioritera mer än med en trekolumnsdesign.

 

Asymmetrisk design. Beroende på hur bred du gör huvudkolumnen (den där du har ditt material) och sidokolumnen (där exempelvis länkar ligger) så kan den tudelade designen ge ett något asymmetriskt intryck. I värsta fall gör det att besökare blir osäkra på vad som faktiskt är din huvudkolumn – den högra eller vänstra?

 

Dåligt för reklam. Om du vill ha reklambanners på din sida kan tvåkolumnslösningen vara problematisk. Eftersom du bara har två platser för ditt material kommer reklamen att riskera hamna bland dina egna texter och bilder, vilket inte är bra.

En trekolumnsmall har ofta en bred spalt i mitten för huvudmaterial, och två mindre kolumner på sidorna för länkar, reklam eller menyer. Tre kolumner är bland annat populärt på nyhetssajter som dn.se och svd.se – där har man dock lagt två smala kolumner i högerkant och huvudkolumnen till vänster.

 

En trekolumnsdesign passar bra för sidor med mycket information eller många menyval. Den stora bredden gör att många olika sorters material kan samsas om en liten yta, varför den här mallen blivit allt mer populär på senare tid.

Större flexibilitetet. När du har tre kolumner att arbeta med kan du variera ditt material på ett helt annat sätt än med två kolumner. Exempelvis kan du välja att ha dina bilder till höger eller vänster om texterna (eller både och), och du kan plocka in widgets eller länkar på båda sidor om ditt huvudmaterial. Du är helt enkelt mer fri i din design.

 

Mer centrerat. Med tre kolumner hamnar ditt huvudmatieral i mitten: det gör att hemsidan ger ett mer balanserat och centrerat intryck där det tydligt framgår vad som är viktigast. Sidokolumnerna ramar in huvudspalten på ett estetiskt tilltalande sätt som också gör huvudsidan mer lättnavigerad.

 

Bra för bloggar. Om du bloggar kan den tredelade designen vara en lösning på problemet med utrymme. Om du exempelvis vill skilja ut kommentarer från menyn med senaste inlägg kan de två sidokolumnerna användas på ett bra sätt.

För mycket information. Risken är att den tredelade mallen helt enkelt gör hemsidan för rörig. Om du använder tre kolumner – se upp så att du inte fyller sidan med allt för många knappar, gallerier, videoklipp och annat material.

 

Horisontell scrolling. Ett problem om du använder dig av tre kolumner är att sidan helt enkelt blir för bred – på små skärmar kan det resultera i att besökaren tvingas bläddra i sidled, vilket inte alltid är någonting man eftersträvar. Alternativt skalas sidan ner på mindre skärmar, men risken är då att materialet istället trycks ihop för mycket.

 

För korta sidor. Tre kolumner lämpar sig bäst för hemsidor med olika sorters information, och gärna mycket information. Om du inte har tillräckligt många bilder eller text att fylla kolumnerna med kan trekolumnsmallen se tom ut.

… handlar valet inte så mycket om någon av mallarna är bättre eller sämre, utan om vilken typ av hemsida du vill ha. Den tvådelade designmallen skapar en mer minimalistisk layout där du lättare kan dra ut materialet i bredd, medan den tredelade designen ger dig en kanske lite mer symmetrisk sida där materialet kan struktureras på flera olika sätt. Den förra tenderar att fungera lite bättre på små skärmar, medan den senare gör sig bättre på stora. Det här är alltså faktorer som du kan ha i åtanke när du väljer mall – och som kommer att ge dig olika möjligheter.