7 trender inom webbdesign

Vad händer på webben 2013? Vi har spanat efter de senaste tankarna och idéerna om hur webbdesignen kommer att se ut under den närmaste framtiden – i år tror vi att hemsidorna kommer att bli mer minimalistiska, fyllda med häftig text och gå att bläddra åt alla möjliga håll. Håller ni med, och vad tycker ni om hur internet ser ut?Typsnitt blir vanligare som visuella objekt på hemsidor. Bokstäverna har alltså tagit sig ur texten för att bli till dekorativa bilder – och tar oftare plats från fotografier eller teckningar. Vi tror att tydlighet och egna uttryck kommer göra typografin till ett allt viktigare inslag när vi försöker få våra hemsidor att synas på allt från små mobilskärmar till stora tv-apparater. 
 
Bild: http://ndesign-studio.com/
Många har upptäckt fördelarna med att komprimera hemsidans information till en sida, och verktyg som bildspel och rörliga menyer har fått fler att börja undvika det klassiska flersidiga hemsidestrukturen. Det gör inte bara hemsidorna mer lättöverskådliga, utan fungerar också bättre i mobilen.
 
 
Bild: http://www.landeenjob.be/
Applikationer som Flash används i dag för allt från filmer till rörlig grafik på hemsidor. Med nya programmeringsspråk som hanterar dynamiskt material på egen hand ser det dock ut som om exempelvis Flash och Shockwave kommer att bli mindre nödvändiga. Den här utvecklingen är också viktig för att vissa typer av hemsidor ska kunna visas i smarta telefoner, där applikationer som ursprungligen utvecklats för datorer har stött på problem.
 
Helt utan flash, men rörlig ändå: http://www.theamazingspidermangame.com/
Eftersom vi mer och mer besöker hemsidor via mobiler har det blivit viktigare med knappar som man faktiskt kan trycka på med fingrarna, och alltså inte sådana där små man måste zooma in på. Det här betyder att de stora, väl synliga knapparna kommer att bli mer populära i framtiden. Och det behöver inte vara fel ur designsynpunkt – även stora knappar och menyer kan vara snygga.Less is more tycks vara devisen för många hemsidesutvecklare just nu. Under året kan vi vänta oss att utvecklingen mot renare, mer avskalade hemsidor blir ännu tydligare; bort med det onödiga alltså och fram med det tydliga, rena, enkla – och gärna vita.
 
 
Bild: http://www.kimag.net/
Även om vi går mot mer avskalade tider tror vi att stora och färgglada bakgrundsbilder som täcker hela skärmen kommer att bli mer populära i år. Bakgrundsbilder fungerar inte bara utmärkt med minimala sidor med mycket text, utan ger också ett snyggt intryck som fungerar bra för att ge hemsidan en egen touch.
 
 
Bild: http://www.dojofuckingyeah.de/
 
 
“Parallax scrolling” är inne just nu – det innebär att man kan bläddra på en sida samtidigt som bakgrunden förflyttar sig. Även om få av oss kommer lyckas göra det här själva så pekar det på att det där med hur sidan förflyttar sig när man rör sig över den kommer att intressera allt fler designers i framtiden. I allmänhet går trenden också mot att man bläddrar nedåt på en sida, istället för åt sidan.
 
 
Bild: http://fk-agency.com/

Vad händer på webben 2013? Vi har spanat efter de senaste tankarna och idéerna om hur webbdesignen kommer att se ut under den närmaste framtiden – i år tror vi att hemsidorna kommer att bli mer minimalistiska, fyllda med häftig text och gå att bläddra åt alla möjliga håll. Håller ni med, och vad tycker ni om hur internet ser ut?

Typsnitt blir vanligare som visuella objekt på hemsidor. Bokstäverna har alltså tagit sig ur texten för att bli till dekorativa bilder – och tar oftare plats från fotografier eller teckningar. Vi tror att tydlighet och egna uttryck kommer göra typografin till ett allt viktigare inslag när vi försöker få våra hemsidor att synas på allt från små mobilskärmar till stora tv-apparater. 

 

Bild: http://ndesign-studio.com/

Många har upptäckt fördelarna med att komprimera hemsidans information till en sida, och verktyg som bildspel och rörliga menyer har fått fler att börja undvika det klassiska flersidiga hemsidestrukturen. Det gör inte bara hemsidorna mer lättöverskådliga, utan fungerar också bättre i mobilen.

 

 

Bild: http://www.landeenjob.be/

Applikationer som Flash används i dag för allt från filmer till rörlig grafik på hemsidor. Med nya programmeringsspråk som hanterar dynamiskt material på egen hand ser det dock ut som om exempelvis Flash och Shockwave kommer att bli mindre nödvändiga. Den här utvecklingen är också viktig för att vissa typer av hemsidor ska kunna visas i smarta telefoner, där applikationer som ursprungligen utvecklats för datorer har stött på problem.

 

Helt utan flash, men rörlig ändå: http://www.theamazingspidermangame.com/

Eftersom vi mer och mer besöker hemsidor via mobiler har det blivit viktigare med knappar som man faktiskt kan trycka på med fingrarna, och alltså inte sådana där små man måste zooma in på. Det här betyder att de stora, väl synliga knapparna kommer att bli mer populära i framtiden. Och det behöver inte vara fel ur designsynpunkt – även stora knappar och menyer kan vara snygga.

Less is more tycks vara devisen för många hemsidesutvecklare just nu. Under året kan vi vänta oss att utvecklingen mot renare, mer avskalade hemsidor blir ännu tydligare; bort med det onödiga alltså och fram med det tydliga, rena, enkla – och gärna vita.

 

 

Bild: http://www.kimag.net/

Även om vi går mot mer avskalade tider tror vi att stora och färgglada bakgrundsbilder som täcker hela skärmen kommer att bli mer populära i år. Bakgrundsbilder fungerar inte bara utmärkt med minimala sidor med mycket text, utan ger också ett snyggt intryck som fungerar bra för att ge hemsidan en egen touch.

 

 

Bild: http://www.dojofuckingyeah.de/

 

 

“Parallax scrolling” är inne just nu – det innebär att man kan bläddra på en sida samtidigt som bakgrunden förflyttar sig. Även om få av oss kommer lyckas göra det här själva så pekar det på att det där med hur sidan förflyttar sig när man rör sig över den kommer att intressera allt fler designers i framtiden. I allmänhet går trenden också mot att man bläddrar nedåt på en sida, istället för åt sidan.

 

 

Bild: http://fk-agency.com/