10 saker du inte visste om Google

Gör Google Maps-gubben till en pingvin, surfa som pirat eller kolla vad folk läser om. Google är mer än bara en sökmotor – bortom den avskalade förstasidan finns en rad häftiga funktioner som kan vara svåra att hitta. Läs här om vad du kan göra med världens mesta webbsida!Nästan alla använder Google på något sätt, vare sig det är som sökmotor eller som mejlbox. Många använder också andra smarta funktioner, som översättningsverktyg, ordbehandlare eller Google earth.
 
Men bortom de vanligaste funktionerna finns en hel del spännande saker som inte är lika kända. Visste du exempelvis att du kan förvandla Google till en miniräknare, valutaomvandlare eller våg? Här nedanför har vi samlat de 10 häftigaste saker vi har hittat på Google. Fyll gärna i med kommentarer om ni har hittat någonting som vi missat!Misstänker du att någon har brutit sig in i din Gmail? Klicka på “information” allra längst ner på din Gmail-sida, så kan du se när och från vilken plats de senaste inloggningarna har gjorts. Har någon loggat in från USA och du inte har varit där bör du alltså känna dig orolig.Att lyckas hitta sin flight på nätet kan ibland vara väldigt svårt, för att inte tala om att försöka ringa till flygbolaget. Om du dessutom är på väg till flygplatsen, med tungt bagage, dålig mottagning på din telefon och ont om tid så kan det vara skönt att veta att Google har information om nästan alla världens flighter. Skriv bara in ditt flightnummer i sökrutan och tryck på sökknappen så får du reda på statusen för ditt flyg.Genom att skriva info:hemsideadress kan du få reda på en hel del saker om just den hemsidan, bland annat vem som länkar till den och vilka som har skrivit in webbadressen, med mera. Om du arbetar med att få fler att se din hemsida kan det vara ett bra sätt för att undersöka vilka platser på webben som din hemsideadress syns på. Du kan också se “gamla” versioner av sidan genom att klicka på “Show Google’s cache of …”.Google Maps använder en liten människosymbol för att markera ställen på kartan där man kan röra sig med en 3D-vy. Om man rör sig över Antarktis på Google Maps kan det dock hända att symbolen plötsligt förvandlas till en pingvin, som sedan tar dig omkring på en tur över antarktiska vidder …
 
Här hittar du pingvinen
Google Trends är ett jättebra verktyg för att undersöka vad folk söker på, var när och med vilka ord. Skriv in ett sökord och begränsa dig i tid eller område, så får du tillgång till en graf som visar hur trenden rört sig. Genom Google Trends kan du sedan utforska all möjlig typ av sökstatistik – kolla exempelvis in Draw, som låter dig rita en kurva och sedan se vilket sökord det matchar!Nuförtiden behöver vi knappast sträcka oss efter en fysisk kalkylator när vi ska räkna ut någonting, men det kan ändå vara bra att veta att Google har en inbyggd miniräknare. Skriv bara in ekvationen i sökfönstret på Google så får du svaret direkt. Förutom de fyra räknesätten hanterar Google också mer avancerade matematiska operationer, som kvadratroten ur (ex: “sqrt 9”), procent och logaritmer.Om du skriver “1 SEK in EUR” i Googles sökfönster så får du reda på hur mycket en svensk krona är värd i Euro för tillfället. Det fungerar med i stort sett alla valutor och summor, som du känner till förkortningen för. Google kan också omvandla mellan en rad olika enheter: sökningen “50 degrees fahrenheit in celsius” ger dig exempelvis svar direkt på hur mycket 50 fahrenheit är i vår temperaturskala. Det här fungerar för alla möjliga enheter: vikt, hastighet, tid, längd … Använd bara formeln “{nuvarande enhet} in {önskad enhet}” – och kom ihåg att skriva på engelska.När den Illinoisbaserade föreläsaren Dr. Andrew D. Asher upptäckte att flera av hans studenter inte visste hur man gjorde bra sökningar på Google satte han ihop en enkel guide. Här får man bland annat reda på vad tecknen ~, .., eller – betyder i sökalgoritmer. Ett utmärkt sätt att bli bättre på att hitta det man letar efter, speciellt om man är student!
 
Guiden hittar du här
Och då menar vi alltså inte pirat som i anonym hacker, fildelare eller huligan: Google Pirate är optimerad för den äldre skolans pirater, de som bär krok och har skägg. “Searrrch” är ett ord som bland annat anpassats för att alla pirater ska förstå vad som menas.
 
Här använder du Googles piratversion
Skriv helt enkelt in “the answer to life the universe and everything” i sökfältet, så kommer Googles kalkylator hjälpa dig att räkna ut svaret …
 
… eller: skriv “Do a barrel roll” i sökfönstret och se vad som händer!

Gör Google Maps-gubben till en pingvin, surfa som pirat eller kolla vad folk läser om. Google är mer än bara en sökmotor – bortom den avskalade förstasidan finns en rad häftiga funktioner som kan vara svåra att hitta. Läs här om vad du kan göra med världens mesta webbsida!

Nästan alla använder Google på något sätt, vare sig det är som sökmotor eller som mejlbox. Många använder också andra smarta funktioner, som översättningsverktyg, ordbehandlare eller Google earth.

 

Men bortom de vanligaste funktionerna finns en hel del spännande saker som inte är lika kända. Visste du exempelvis att du kan förvandla Google till en miniräknare, valutaomvandlare eller våg? Här nedanför har vi samlat de 10 häftigaste saker vi har hittat på Google. Fyll gärna i med kommentarer om ni har hittat någonting som vi missat!

Misstänker du att någon har brutit sig in i din Gmail? Klicka på “information” allra längst ner på din Gmail-sida, så kan du se när och från vilken plats de senaste inloggningarna har gjorts. Har någon loggat in från USA och du inte har varit där bör du alltså känna dig orolig.

Att lyckas hitta sin flight på nätet kan ibland vara väldigt svårt, för att inte tala om att försöka ringa till flygbolaget. Om du dessutom är på väg till flygplatsen, med tungt bagage, dålig mottagning på din telefon och ont om tid så kan det vara skönt att veta att Google har information om nästan alla världens flighter. Skriv bara in ditt flightnummer i sökrutan och tryck på sökknappen så får du reda på statusen för ditt flyg.

Genom att skriva info:hemsideadress kan du få reda på en hel del saker om just den hemsidan, bland annat vem som länkar till den och vilka som har skrivit in webbadressen, med mera. Om du arbetar med att få fler att se din hemsida kan det vara ett bra sätt för att undersöka vilka platser på webben som din hemsideadress syns på. Du kan också se “gamla” versioner av sidan genom att klicka på “Show Google’s cache of …”.

Google Maps använder en liten människosymbol för att markera ställen på kartan där man kan röra sig med en 3D-vy. Om man rör sig över Antarktis på Google Maps kan det dock hända att symbolen plötsligt förvandlas till en pingvin, som sedan tar dig omkring på en tur över antarktiska vidder …

 

Här hittar du pingvinen

Google Trends är ett jättebra verktyg för att undersöka vad folk söker på, var när och med vilka ord. Skriv in ett sökord och begränsa dig i tid eller område, så får du tillgång till en graf som visar hur trenden rört sig. Genom Google Trends kan du sedan utforska all möjlig typ av sökstatistik – kolla exempelvis in Draw, som låter dig rita en kurva och sedan se vilket sökord det matchar!

Nuförtiden behöver vi knappast sträcka oss efter en fysisk kalkylator när vi ska räkna ut någonting, men det kan ändå vara bra att veta att Google har en inbyggd miniräknare. Skriv bara in ekvationen i sökfönstret på Google så får du svaret direkt. Förutom de fyra räknesätten hanterar Google också mer avancerade matematiska operationer, som kvadratroten ur (ex: “sqrt 9”), procent och logaritmer.

Om du skriver “1 SEK in EUR” i Googles sökfönster så får du reda på hur mycket en svensk krona är värd i Euro för tillfället. Det fungerar med i stort sett alla valutor och summor, som du känner till förkortningen för. Google kan också omvandla mellan en rad olika enheter: sökningen “50 degrees fahrenheit in celsius” ger dig exempelvis svar direkt på hur mycket 50 fahrenheit är i vår temperaturskala. Det här fungerar för alla möjliga enheter: vikt, hastighet, tid, längd … Använd bara formeln “{nuvarande enhet} in {önskad enhet}” – och kom ihåg att skriva på engelska.

När den Illinoisbaserade föreläsaren Dr. Andrew D. Asher upptäckte att flera av hans studenter inte visste hur man gjorde bra sökningar på Google satte han ihop en enkel guide. Här får man bland annat reda på vad tecknen ~, .., eller – betyder i sökalgoritmer. Ett utmärkt sätt att bli bättre på att hitta det man letar efter, speciellt om man är student!

 

Guiden hittar du här

Och då menar vi alltså inte pirat som i anonym hacker, fildelare eller huligan: Google Pirate är optimerad för den äldre skolans pirater, de som bär krok och har skägg. “Searrrch” är ett ord som bland annat anpassats för att alla pirater ska förstå vad som menas.

 

Här använder du Googles piratversion

Skriv helt enkelt in “the answer to life the universe and everything” i sökfältet, så kommer Googles kalkylator hjälpa dig att räkna ut svaret …

 

… eller: skriv “Do a barrel roll” i sökfönstret och se vad som händer!