Så gör du din dator ekologisk och energisnål

Postat

Vi är ofta duktiga på att spara energi: lågenergilampor, vattenkokare och smarta lösningar i hemmet bidrar både till en bättre miljö och privatekonomi. Men hur ofta tänker vi på datorns energiförbrukning? Vi undersökte om man kan göra sin dator mer miljövänlig på egen hand – och upptäckte att det går alldeles utmärkt.

Ja, visst kan man låta datorn bli mer ekologisk än vad den är. Vi är ofta slarviga med datorns energiinställningar, vilket leder både till hög energiförbrukning och långsammare dator. Här är fyra tips hur du kan göra din dator miljö- och energisnål:

Det är vanligt för laptop-användare att bara slå igen sin dator när man inte ska använda den. Men även om datorn då drar mindre energi än när den är aktiv så uppehålls vissa processer som drar elektricitet. Att stänga av datorn kan ta ett tag, men det finns bra program som underlättar. Med Switch Off kan du exempelvis stänga av din dator efter en viss tid, så att du lugnt kan gå och lägga dig medan den där uppdateringen du måste göra laddar klart.

Om du har en någotsånär ny dator så finns det energiinställningar (i Windows klickar du på batterisymbolen) som kan ändras så att datorn drar mindre energi utan att fungera sämre. Exempelvis kan du se till att skärmen stängs av om du inte använt dator på ett tag, eller att skärmens ljusstyrka minskas.

Du kommer inte att spara någon energi på det, men att återvinna en dator som du av olika anledningar inte längre behöver är ett utmärkt sätt att se till att den får ett andra liv. Kom ihåg att det finns institutioner och människor som tycker att din gamla skräpdator går alldeles utmärkt att använda – dessutom spar du ju på metaller och delar som annars skulle gått till spillo.

 

Det här har många datorföretag förstått. Exempelvis har Apple och HP återvinningsprogram för fungerande elektronik. Om du vill ge bort din dator arbetar den svenska organisationen Computer Aid Sweden aktivt för att skänka datorer till länder där de kommer till nytta.

En långsam dator är en ineffektiv dator, och kommer att dra mer ström helt enkelt därför att det tar längre tid för dig att göra det du ska. Rensa din hårddisk ofta, och använd program som Puran Defrag för att frigöra din dators kapacitet.

Det gäller inte bara datorn, utan även modem, skrivare, fax och maskiner som vi kanske inte direkt tänker på som påslagna. Men även i viloläge drar dessa el: dra ur sladden på dina elektroniska apparater (även de som inte är datorrelaterade) så gör du av med mindre energi när du ändå inte behöver den.

Postat Kategorier Okategoriserade