Världens häftigaste arbetsplatser

Hur ser det ut där du bygger din hemsida? Just nu pågår vår tävling där du kan vinna ett helårsabonnemang på Hemsida24. Som inspiration kommer här de 5 häftigaste arbetsplatserna vi känner till. Vad sägs om att jobba i ett piratskepp, i en Bond-grotta eller i mitt ute i naturen?
 
Klicka här för att komma till Hemsida24:s Facebook-tävling
De flesta kontor vi har varit på påminner om sjukhus: vita, kala väggar, anspråkslös konst, skrivbord uppställda på rad som endast är åtskilda av tunna, gråa väggar. Kanske en krukväxt i hörnet, kanske en möbel som skiljer sig från resten eller en nykter fruktskål vid kaffemaskinen. Men det finns självklart arbetsplatser som har byggts med andra inspirationskällor än blanka pappersark – rum för arbete som är skapade för att inspirera, stimulera och utveckla sina deltagare genom fantasirik arkitektur och design. Hemsida24 gick på jakt efter världens häftigaste kontor och hittade både en träkoja, en Bond-grotta under Stockholm och en arbetsplats där alla sitter under plexiglaskåpor.När den Madridbaserade arkitekturbyrån Selgas Cano skulle flytta in i nya lokaler ville man att företagets anställda skulle få direkt inspiration av naturen. Med detta i åtanke ritade man ett kontor som verkligen återspeglar det omkringliggande landskapet: genom en rörliknande, avlång korridor blickar de arbetande direkt ut i den täta vegetationen. Byggnadens nedsänkning placerar skrivborden i marknivå, och den stora glasväggen gör att årstiderna ständigt befinner sig i blickfånget. Som att vara på skogspromenad alltså, fast på jobbet.
 
Foto: Iwan Baan, www.iwan.comPå Söder i Stockholm, inträngd mellan tätt byggda bostadshus, ligger Vitabergsparken behagligt undanstoppad som en lugn oas mitt i vimlet. Vad färre vet är dock att internetleverantören Bahnhof har sina serverlokaler på samma plats – fast ett femtiotal meter ner i marken.
När serverhallen byggdes ville arkitektfirman Albert France-Lanord använda sig av berggrunden som en levande varelse. Resultatet är ett scenario som taget ur en science fiction-roman: i den gråa, upplysta stenmiljön hänger ett inglasat mötesrum, svävande ovanför vita serverstationer, och operatörerna sitter vid futuristiska skrivbord under spotlights fästa i gruvschaktets tak.
Den tekniska miljön drar direkt tankarna till James Bond-filmer från sjuttio- och åttiotalet, vilket också var arkitekternas avsikt. Kalla kriget-känslan förstärks av att dieselaggregat som från början designats för ubåtar bidrar med extrakraft, och i lokalerna har man till och med installerat ett larm med ett ljud taget direkt från en tysk ubåt. Dagsljuset får ursäkta, Bahnhofs kontor lyfter underjorden till en helt ny nivå.
 
Foto: Albert France-Lanord ArchitectsI Pittsburgh, USA, ligger Davison Design & Developments huvudkontor “Inventionland”. Eftersom företaget sysslar med produktutveckling och design ville man bygga lokaler som sporrade de anställdas kreativitet – i “Inventionland” valde man därför bland annat att inkludera ett piratskepp, en träkoja, en gigantisk robot, en riddarsal, en motorarkad och en stor sko. Bland dessa fantastiska kreationer – som kanske främst påminner om Alice i Underlandets sagovärld – pågår de anställdas dagliga arbete enligt devisen: om du inte får kreativa idéer här, får du det troligtvis ingen annanstans heller.
 
Foto: Terry Clark PhotographyVid floden Maas i Rotterdam ligger den här häftiga, avlånga tillbyggnaden, placerad ovanpå ett mer traditionellt kontor. I Penthouse Office sitter de anställda i företaget OBR på ett stort golv, med en minst sagt storslagen utsikt över floden. Den gondolliknande byggnadens rundade kanter inspirerades av att det underliggande huset brukade användas som kontor för rederiverksamhet. Nu har dock huvudbyggnaden blivit ett mediehus, medan den imponerande tillbyggnaden erbjuder en av Europas kanske häftigaste arbetsplatser: när mörkret faller badar gondolen i ljus, och man kan föreställa sig att de arbetande har svårt att se sig mätta på utsikten.
 
Foto: Benthem Crouwel ArchitectsÖppna kontorslösningar har blivit ett allt vanligare inslag i affärsvärlden; här tillåts de anställda interagera fritt, vilket både är mer platseffektivt och bidrar till att skapa tätare relationer mellan människor. Ett problem med en sådan lösning är dock den ofta höga ljudvolymen som uppstår när alla arbetar i ett rum. Hörselkåpor är en lösning, men arkitekten Christian Pottgiesser valde när han ritade det franska företaget Pons + Huots lokaler att lösa problemet genom att placera skrivborden under välvda plexiglaskåpor. Pottgiessers underbara glassfärer ligger utspridda över kontorsgolvet som tunga såpbubblor; här ser alla varandra, samtidigt som de störande ljuden hålls på avstånd. Sedan är självklart byggnaden delikat i sig, med höga träd som reser sig ur det snirligt formade trägolvet golvet, de stora ljusinsläppen från glastaket och de genomgående runda formerna. Att arbeta på Pons + Huot måste kännas som att vara en daggdroppe i ett växthus.
 
Foto: Pottgiesser, www.pottgiesser.fr

Hur ser det ut där du bygger din hemsida? Just nu pågår vår tävling där du kan vinna ett helårsabonnemang på Hemsida24. Som inspiration kommer här de 5 häftigaste arbetsplatserna vi känner till. Vad sägs om att jobba i ett piratskepp, i en Bond-grotta eller i mitt ute i naturen?

 


Klicka här för att komma till Hemsida24:s Facebook-tävling

De flesta kontor vi har varit på påminner om sjukhus: vita, kala väggar, anspråkslös konst, skrivbord uppställda på rad som endast är åtskilda av tunna, gråa väggar. Kanske en krukväxt i hörnet, kanske en möbel som skiljer sig från resten eller en nykter fruktskål vid kaffemaskinen. Men det finns självklart arbetsplatser som har byggts med andra inspirationskällor än blanka pappersark – rum för arbete som är skapade för att inspirera, stimulera och utveckla sina deltagare genom fantasirik arkitektur och design. Hemsida24 gick på jakt efter världens häftigaste kontor och hittade både en träkoja, en Bond-grotta under Stockholm och en arbetsplats där alla sitter under plexiglaskåpor.

När den Madridbaserade arkitekturbyrån Selgas Cano skulle flytta in i nya lokaler ville man att företagets anställda skulle få direkt inspiration av naturen. Med detta i åtanke ritade man ett kontor som verkligen återspeglar det omkringliggande landskapet: genom en rörliknande, avlång korridor blickar de arbetande direkt ut i den täta vegetationen. Byggnadens nedsänkning placerar skrivborden i marknivå, och den stora glasväggen gör att årstiderna ständigt befinner sig i blickfånget. Som att vara på skogspromenad alltså, fast på jobbet.

 

Foto: Iwan Baan, www.iwan.com

På Söder i Stockholm, inträngd mellan tätt byggda bostadshus, ligger Vitabergsparken behagligt undanstoppad som en lugn oas mitt i vimlet. Vad färre vet är dock att internetleverantören Bahnhof har sina serverlokaler på samma plats – fast ett femtiotal meter ner i marken.

När serverhallen byggdes ville arkitektfirman Albert France-Lanord använda sig av berggrunden som en levande varelse. Resultatet är ett scenario som taget ur en science fiction-roman: i den gråa, upplysta stenmiljön hänger ett inglasat mötesrum, svävande ovanför vita serverstationer, och operatörerna sitter vid futuristiska skrivbord under spotlights fästa i gruvschaktets tak.

Den tekniska miljön drar direkt tankarna till James Bond-filmer från sjuttio- och åttiotalet, vilket också var arkitekternas avsikt. Kalla kriget-känslan förstärks av att dieselaggregat som från början designats för ubåtar bidrar med extrakraft, och i lokalerna har man till och med installerat ett larm med ett ljud taget direkt från en tysk ubåt. Dagsljuset får ursäkta, Bahnhofs kontor lyfter underjorden till en helt ny nivå.

 

Foto: Albert France-Lanord Architects

I Pittsburgh, USA, ligger Davison Design & Developments huvudkontor “Inventionland”. Eftersom företaget sysslar med produktutveckling och design ville man bygga lokaler som sporrade de anställdas kreativitet – i “Inventionland” valde man därför bland annat att inkludera ett piratskepp, en träkoja, en gigantisk robot, en riddarsal, en motorarkad och en stor sko. Bland dessa fantastiska kreationer – som kanske främst påminner om Alice i Underlandets sagovärld – pågår de anställdas dagliga arbete enligt devisen: om du inte får kreativa idéer här, får du det troligtvis ingen annanstans heller.

 

Foto: Terry Clark Photography

Vid floden Maas i Rotterdam ligger den här häftiga, avlånga tillbyggnaden, placerad ovanpå ett mer traditionellt kontor. I Penthouse Office sitter de anställda i företaget OBR på ett stort golv, med en minst sagt storslagen utsikt över floden. Den gondolliknande byggnadens rundade kanter inspirerades av att det underliggande huset brukade användas som kontor för rederiverksamhet. Nu har dock huvudbyggnaden blivit ett mediehus, medan den imponerande tillbyggnaden erbjuder en av Europas kanske häftigaste arbetsplatser: när mörkret faller badar gondolen i ljus, och man kan föreställa sig att de arbetande har svårt att se sig mätta på utsikten.

 

Foto: Benthem Crouwel Architects

Öppna kontorslösningar har blivit ett allt vanligare inslag i affärsvärlden; här tillåts de anställda interagera fritt, vilket både är mer platseffektivt och bidrar till att skapa tätare relationer mellan människor. Ett problem med en sådan lösning är dock den ofta höga ljudvolymen som uppstår när alla arbetar i ett rum. Hörselkåpor är en lösning, men arkitekten Christian Pottgiesser valde när han ritade det franska företaget Pons + Huots lokaler att lösa problemet genom att placera skrivborden under välvda plexiglaskåpor. Pottgiessers underbara glassfärer ligger utspridda över kontorsgolvet som tunga såpbubblor; här ser alla varandra, samtidigt som de störande ljuden hålls på avstånd. Sedan är självklart byggnaden delikat i sig, med höga träd som reser sig ur det snirligt formade trägolvet golvet, de stora ljusinsläppen från glastaket och de genomgående runda formerna. Att arbeta på Pons + Huot måste kännas som att vara en daggdroppe i ett växthus.

 

Foto: Pottgiesser, www.pottgiesser.fr