Att välja domännamn

Postat

Att välja domännamn är ett av de viktigaste stegen för att starta din blogg eller hemsida. Det kan vara svårt att spika rätt namn, men det är viktigt att du gör det. Du vill ha något unikt och minnesvärt som inte orsakar förvirring. Vi har skrivit ihop ett par saker att tänka på innan du väljer ditt domännamn.
 

Först och främst vad är ett domännamn?

Ett domänen är namnet på din hemsida och den del av URL:n som kommer efter https://. Man kan kort och gott säga att det är namnet på din hemsida. Det är fördelaktigt om din domän är samma som namnet på ditt företag. När du vet vilket namn du vill ha kan man se det som att du hyr domänen årsvis. Det är alltså viktigt att komma ihåg att förnya ditt namn för att inte gå miste om det.

Att välja domännamn smart

Det är viktigt att välja ett bra namn. Det ska vara lätt att komma ihåg och lätt att stava, så att folk lätt kan hitta din webbplats.
 
Du kanske vill hålla domännamnet relativt kort, vi rekommenderar att välja domännamn med omkring högst 15 tecken för att göra det enkelt för dina besökare. Om möjligt är det bra att undvika att sammansätta fler än två ord. I URLen finns inga mellanrum, vilken kan göra det svårläst.
 

Har du bestämt dig?

Om du har kommit på ett par bra namn är det viktigt att kontrollera att det namn du vill ha inte betyder något annat på ett annat språk eller kan associeras med något dåligt. Det enklaste kan vara att göra en snabb googling och om du använder dig utav en förkortning, dubbelkolla med olika ordböcker för slang på nätet.
 
Det är också viktigt att kolla att du inte har valt ett namn med stavfel. Detta kan spegla sig dåligt mot ditt varumärke och kan kännas oseriöst.
 
Se till att något av dina domännamn är tillgängliga. Detta kollar du enklast genom att söka här. Då kan du enkelt se vad som är taget eller ledigt.
 

Vilken typ av domänändelse ska du välja?

Du kan välja den domänändelse som passar dig bäst. Din domänändelse är det som kommer efter ditt namn efter punkten. Till exempel SE, COM, NU, IO. Vilken ändelse som passar dig beror lite på din bransch, vilken marknad du är aktiv i samt om du tänker dig en internationell expansion i framtiden.
 
Om du har ska starta en blogg på svenska rekommenderar vi att du använder dig utav en .SE-domän. Ska du däremot starta en blogg på engelska, inte riktad mot en specifik marknad rekommenderar vi att du använder dig utav COM.
 
I vissa branscher finns det också andra ändelser som har blivit förknippade med olika saker. Vad tänker du på om vi säger .io eller .ORG?
 
Hemsida24 erbjuder över 650 olika domänändelser som kan registreras, så vi har något för alla. Det är viktigt att tänka på vad som passar för ditt företag och ditt varumärke innan du väljer en ändelse.
 
Att välja domännamn

Rätt val kan hjälpa din SEO

Ett domännamn kan vara en viktig hörnsten i dina sökresultat. SEO, eller search engine optimization, är ett kostnadseffektivt och långsiktigt sätt att få mer trafik, leads och försäljning.
 
Du kan optimera din webbplats för sökmotorer som Google och Bing. Detta innebär bland annat att använda relevanta sökord i titlar och rubriker samt i metabeskrivningar för varje sida. Du kan då premieras av sökmotorerna om du har ett sökord i din URL.
 
Om du jobbar med din SEO på rätt sätt och konsekvent kan detta hjälpa dig och öka mängden besökare till din hemsida! Ju fler besökare du har, desto fler personer når du. Och genom att nå fler personer kan du nå ut med ditt budskap, eller sälja fler produkter och tjänster.
 

Är du nyfiken på att få mer trafik till din hemsida?

SEO står för sökmotoroptimering och är en process som hjälper dig att göra din webbplats synlig i sökmotorerna. Det hjälper dig också att rankas högre i sökresultaten. Du har egentligen tre alternativ om du vill jobba med SEO för din sajt. Det första är att du lär dig själv, och håller dig uppdaterad när saker förändras. Det ska dock ses som ett heltidsarbete då det är mycket information att ta in, det kan svänga mycket och någonting som har funkat bra förut kanske är ha negativa konsekvenser idag.
 
Ditt andra alternativ är att anlita en byrå. Då är dom experterna och gör allt eller majoriteten av jobbet åt dig. Detta kan dock vara riktigt dyrt, då vinningen i en bra ranking på sökmotorerna är värdefull kostar det också mycket pengar att anlita en byrå.
 
Ditt tredje alternativ är att använda ditt utav en guide eller ett verktyg. Hemsida24 erbjuder båda delarna. Vi har ett utmärkt SEO-verktyg som håller sig uppdaterat med nya råd och rön, och som hjälper dig att se till att din webbplats syns och hjälper dig att rankas högre i sökmotorerna. Med vårt verktyg behöver du inte lära dig något om innan du börjar. Du behöver bara följa instruktionerna i verktyget så gör det allt arbete åt dig!
 
Vår guide ingår gratis i alla hemsidepaket, så när du köper din hemsida och hosting får du helt enkelt guiden gratis.
 
Vi hoppas att vi har hjälpt dig att välja domännamn för din blogg eller webbplats. Om du behöver mer hjälp är du välkommen att kontakta vår kundtjänst via chatt, telefon eller email när som helst.