5 steg för att lyckas bli en “olympisk” entreprenör!

Vi njuter av fantastiska insatser i OS av våra stjärnor som exempelvis Hansdotter, Kalla och Samuelsson. De har med svett och tårar slitit hårt för att kunna ta steget upp på prispallen och ta emot sina medaljer. Som entreprenör arbetar du, precis som dem, hårt för att lyckas med din framgångsresa. Och visst har dessa resor mycket gemensamt? Här bjuder vi på 5 steg för hur du lyckas som entreprenör i sann OS-anda.

Har du som är entreprenör något gemensamt med Charlotte Kalla? Jo, visst har du det! För att vara entreprenör kan verkligen jämföras med en alets resa att nå sina mål under OS i Sydkorea. Precis som Charlotte Kalla och Sebastian Samuelsson lyckas du genom hårt arbete nå framgång. Du konkurrerar, precis som de, med de absolut bästa i världen och utvecklar under resans gång otroliga förmågor som du behöver för att ta dig framåt. Så visst finns det likheter! Här bjuder vi därför på en igenkänningsresa, om inte annat på fem steg, som kan inspirera dig på din egen entreprenörsresa!

5 steg på din entreprenörsresa  

1. Följa din passion
Att göra det som du faktiskt älskar att göra och följa ditt hjärta är a och o för att lyckas, både som entreprenör och atlet. Våra OS-stjärnor skulle aldrig ha tagit sig dit de befinner sig idag, utan hårt arbete, varje dag under flera års tid, om det inte vore för att de längst inne i sina hjärtat kände en kärlek till sin sport.

Genom att göra det du brinner för får du en känsla av frihet och att allting är möjligt. Det är en otrolig katalysator för dig som är entreprenör. Det i sin tur ger dig vatten i din kvarn att fortsätta ditt hårda arbete och tar ditt entreprenörskap ytterligare ett steg vidare.

2. Hålla din passion vid liv
När du väl har hittat din passion och vad du älskar att göra, så är frågan hur du lyckas hålla glöden vid liv? Svaret på den frågan är viktig oavsett om du är med i Olympiska spelen, driver ett kafferosteri eller äger ett importföretag.

Att fira de små segrarna, delmålen, under resans gång är helt avgörande för att inte tappa din motivation och ditt fokus på att nå dina mål. Att du hittar dina sätt att vårda din passion på, gör att du hittar kraft att fortsätta arbeta mot dina långsiktiga mål. Det kan helt enkelt vara hemligheten för att både sätta världsrekord och att nå försäljningsmål.

3. Våga vara en utmanare
Som OS-atlet ligger det ofta i ditt dna att ständigt utmana både dig själv och dina konkurrenter för att en dag lyckas bli bäst. Precis som dem behöver du hitta sätt att utmana både dig själv men framförallt dina konkurrenter, och våga tänka utanför det klassiska “boxen”.

Att vara banbrytande är inte det lättaste. Men att våga utmana och på så sätt hitta nya sätt är just så som många entreprenörer har lyckats nå sin framgång på. Så varför inte ställa dig fråga; vad ska du göra annorlunda?

4. Vända motgångar till en styrka
Att bryta benet eller armen kan vara förödande för ett skid- eller curlingproffs. Det är sättet som de väljer att hantera motgången på, som är det som skiljer de som lyckas och de som inte gör det åt. De som lyckas vända motgången till en styrka kommer ofta tillbaka med ännu större kraft, och gör att det är just dem som står överst på prispallen igen.

Precis som atleterna kan även du som entreprenör drabbas av motgångar, både personliga eller professionella. Antingen väljer du att sätta på dig “offerkoftan” och med den, tappa tron på din förmåga att lyckas. Eller så väljer du att använda motgången som en trampolin att komma tillbaka ännu starkare.

Hemsida24 tipsar: Precis som OS-deltagarna är den mentala biten minst lika viktig för dig som entreprenör. Genom att vända motgångarna till en styrka kan du få nya insikter och kraft som gör att du når nya höjder som entreprenör.

5. Veta när det är dags att lämna över stafettpinnen
När du är på toppen är det lätt att att tro att det varar för alltid. När en skidåkare står på prispallen är det lätt att tro att man är oövervinnerlig. Men framgången varar inte för alltid, så då kan det vara bra att ha en plan B och fundera på vad du skall göra sen.

Sanningen är att många entreprenörer, precis som professionella OS-atleter, många gånger inte alltid har en plan eller strategi för när det är dags att ta nästa steg. Entreprenörer är fantastiskt duktiga på att starta upp företag, men inte alltid lika bra på att bibehålla eller få dem att växa långsiktigt. Det kräver ofta en annan kompetens och mentalitet.

Hemsida24 tipsar: En entreprenörs framgång kan vara lika lång eller kort som för våra OS-stjärnor. Det är viktigt att känna in när det är dags att lämna över stafettpinnen till någon som kan driva ditt företag vidare för att verkligen nå den potentiella framgången. Att ha flera parallella planer samtidigt gör att du inte satsar alla dina kort på ett drag. Dessutom ser du till att ta till vara på nya möjligheter under resans gång.

Så vad var det vi sa? Visst finns det tydliga likheter mellan dig som är entreprenör och våra OS-stjärnor. Vill du ha tips på hur du kan bli en ännu bättre entreprenör? Då har vi samlat våra allra bästa tips för just det nedan!