3 knep som minskar din stress och hjälper dig som företagare

Allt fler drabbas av utbrändhet. På resan mot att nå dina mål behöver du se till att må bra och behålla kraften för att lyckas med ditt företagande. Det spelar ingen roll hur framgångsrik eller hur bra du är på att överträffa dina försäljningsrekord – utbrändhet kan drabba dig också. Men det finns några tips på hur du kan minska stressen och risken att drabbas.

Att drabbas av utbrändhet kan verkligen sätta käppar i hjulet för ditt företagande och det tar ofta lång tid att komma tillbaka med full kraft igen. Vi har samlat tre tips på vad du kan göra för att minska stressnivån och risken för att drabbas av utbrändhet. Så varför inte fundera över hur du ska hitta balansen i vardagen och hur du kan nå dina mål och samtidigt må bra och ha hälsan i behåll.

1. Skaffa dig en hobby
Genom att hitta något som du tycker är kul att göra på din lediga tid får du annat att tänka på och kopplar lättare av från jobbet. Med en aktivitet som exempelvis klättring, stickning eller yoga gör du något självförverkligande samtidigt som du stimulerar andra sinnen än de du vanligen använder under din arbetsdag.

Att bryta mönster och ge dig själv återhämtning kan bidra med nya perspektiv och gör att du kan möta nya utmaningar med ett skärpt sinne. Så vilken hobby passar dig? Har du kanske funderat på att börja med golf men inte fått tummen ur? Då kanske det är dags att börja nu. Eller kanske en lugn stund med tid för reflektion kan vara precis det du ska ge dig själv för att komma ner i varv!

Hemsida24 tipsar: Varför inte se till att ta med dig en vän eller kollega och testa en aktivitet som du är nyfiken på? Exempelvis kan du dra ihop ett gäng vänner och tillsammans testa padeltennis, yoga eller kanske en matlagningskurs. Då blir det lättare att komma igång och både enklare och roligare att prioritera det i kalendern framåt!

2. Släpp taget om mobilen
Som egen företagare är det lätt att ta jobbet med sig oavsett tid på dygnet, var du än befinner dig och hela tiden även när du har semester. En stor bov i dramat är – din mobil. Att kolla e-post, sms, sociala medier med mera, gör det är svårt att slappna av och koppla bort jobbet. Och det är ju precis det som du behöver göra för att hitta balansen och minska stressen.

Att verkligen se till att lägga undan mobilen när du kommer hem från arbetet hjälper dig att verkligen sluta jobba … på riktigt. Då kan du istället vara närvarande under middagen på kvällen och fylla på med energi och vårda dina relationer. Klarar du av att lägga ifrån dig mobilen när du kommer hem idag till dess att du ska gå till jobbet i morgon?

Hemsida24 tipsar: Ett tips är att sätta tydliga tidsramar för dig själv när du får kolla din mobil. Med hjälp av dessa ramar hjälper du dig själv att styra ditt beteende och minska din stress.

3. Unna dig egentid på jobbet
Störande moment och att bli avbruten stup i kvarten är en annan anledning till att du känner dig stressad. En av orsakerna till utbrändhet är ofta ett alltför stort stresspåslag som till slut blir övermäktigt. När vi har alltför många bollar i luften blir vi lätt ineffektiva och därmed känsliga för stress. Därför är det klokt att unna dig egentid även på jobbet, då du kan jobba ostört och fokusera på en sak åt gången.

Exempelvis kan du se till att hitta en ostörd plats där du får lugn och ro när du arbetar. Att dessutom stänga av notiserna när du får nya e-post och sätta din mobil på ljudlöst är andra knep som hjälper dig att minska stressen. Då kan du fokusera på just den specifika uppgiften som du har bestämt dig för att slutföra. Kanske är det värt att testa och se om det fungerar för dig?

Hemsida24 tipsar: Gör en priolista varje dag och arbeta efter den. Då vet du vad du har framför dig samtidigt som kan du tillåta dig själv att jobba med en sak i taget. Dessutom är känslan när du är klar med en uppgift på listan och prickar av den obeskrivligt härlig och tillfredsställande!  

Genom att använda dessa tre tips kan du minska din stress och även risken för att drabbas av utbrändhet. Det finns såklart en rad andra tips som du kan testa. Det viktiga är att du hittar de sätt som fungerar för dig för att undvika att utbrändhet drabbar dig, din omgivning och ditt företag.

Vill du ha tips på hur du kan strukturera din arbetsdag och bli mer effektiv? Då har vi sammanställt en lista med bra appar som kan hjälpa dig att få ordning på vardagen och minska stressen. Missa inte det!