Nu är den här – videon från vårt webbinarium med tips för en ännu bättre hemsida!

Missade du vårt webbinarium? Ingen fara! Självklart delar vi med oss av de tips & råd som Alexandra kom med under webbinariet. Här kan du se videon från webbinariet, få en genomgång av vad vi pratade om samt svaren på de frågor som ställdes. Titta på videon och ta till dig tipsen, så att du blir ännu bättre på att få till den där schyssta hemsidan – helt själv.
 

Wow! Vi på Hemsida24 och Alexandra tyckte verkligen att den här erfarenheten var rolig och givande! Vi hoppas självklart att ni som deltog hade lika roligt och att det här är något vi kan göra om. Det trillade in en hel del frågor och vi tyckte det var väldigt intressant att se vad ni hade för frågor till Alexandra. Så vad gick vi egentligen igenom i webbinariet? Här kommer en liten sammanfattning från videon ovan.

“Tänk som du gör i en hotell-lobby”
Har du tänkt på att du kan jämföra din hemsida med en hotell-lobby? Detta smarta tankesätt från Alexandra satte igång en och annan fundering under webbinariet. Men vad innebär det egentligen? Jo, det Alexandra menar är betydelsen av det första intrycket. Tänk dig att du kommer in på ett hotell och vill boka ett rum. Du känner direkt av omgivningen. Likadant menar Alexandra att det fungerar med din hemsida. Så ställ dig frågor som:

Hur är känslan när du kommer in på din hemsida?
Känns omgivningen inbjudande?
Kan du enkelt hitta det du söker?
Finns det tydliga knappar som visar vad du ska göra?

Våga experimentera och göra om!
Både vi och Alexandra förstår att det kan kännas lite otäckt att börja förändra din hemsida. Alexandra levererade dock den perfekta lösningen – skapa ett 30 dagars gratiskonto hos oss på Hemsida24 så kan du experimentera hur mycket du vill (utan risken att din befintliga hemsida ändras). När du sedan känner dig färdig så kontaktar du bara vår support så lyfter vi över ditt abonnemang och domän till din nya hemsida. Och du, skulle du inte bli klar innan din 30 dagars period så kan du självklart fortsätta bygga. Enkelt va?
 Alexandras 8 bästa tips
Under webbinariet gick Alexandra igenom några tips och råd. Här kommer de på nytt!

1. Skapa en länkning mellan din logotyp och din startsida
Att skapa en länk mellan din logotyp och startsida är ett enkelt sätt för dig för att göra din hemsida mer användarvänlig. Genom ett klick på din logotyp dirigeras besökare snabbt och smidigt tillbaka till startsidan. 1. Gå in på redigera sidhuvud 2. Klicka på logotypen 3. Gå in på ”länkning” i menyn till vänster. 4. Välj ändra länk – mina sidor – hem. Färdig!

2. Jobba med dina rubriker, bilder och knappar
Få dina kunder att konvertera bättre genom att leda dem rätt med hjälp av tydliga rubriker och knappar. Använd till exempel budskap som “köp”, ”boka nu” eller “kontakta oss”. Knappar och tydliga rubriker leder kunderna i önskad riktning (oavsett om du vill att de ska köpa, kontakta dig eller teckna sig för ditt nyhetsbrev). Alexandra poängterade också vikten av att använda bra bilder – det kan förändra hela uttrycket för din hemsida!

3. Lyft dina sociala medier med hjälp av ikoner
Visa din närvaro i sociala medier med hjälp av ikonerna som finns förinställda i verktyget. Runda, kvadratiska, ljusa eller mörka. Välj vilket som passar dig men se till att de är synliga!

4. Visa dina senaste nyheter från Facebook
Använd Facebook Likebox för att snyggt integrera ditt Facebookflöde på hemsidan. Det gör att  din hemsida blir levande och du behöver inte uppdatera dina nyheter på flera ställen.

5. Inkludera viktig information i din sidfot
Använd sidfoten för uppgifter som adress, telefonnummer, organisationsnummer eller annan formell information som dina besökare kan tänkas behöva.

6.  Skapa fixerade och “rullande” sektionsbakgrunder (som i exemplet på HLR)

1. Hitta en bra bild som du känner passar bra till din hemsida. Det behöver vara en bra upplösning på bilden.

2. Gå in på “ändra utseende” och klicka på “ändra bakgrund”. Ladda upp din bild. Välj bakgrund till vit och justera transparens så att denna bild blir väldigt ljus (det ska gå att lägga svart text ovanpå och ska kunna läsas). Ställ in inställningarna för bilden till “fixerad” under scrollningsbeteende. Denna bild ligger nu som bakgrund på alla undersidor.

3. Gå därefter in på “sektion”, “ändra bakgrund” och ladda upp samma bild. Under inställningar behöver du välja “fixerad” samt med fördel välja en bakgrundsfärg och transparens så att denna färg blir mörk (till exempel blir de flesta bilder väldigt effektfulla om du väljer svart). Denna kan du då lägga vit text ovanpå.

7.  Skapa en tydlig meny och navigering
Använder du för många sidor i din meny så kan det bli förvirrande för kunden. Fundera på vilka sidor du kan plocka bort och lyft endast de sidor som kunderna efterfrågar. Har du mycket innehåll på din hemsida kan du strukturera informationen och placera den på undersidor så att kunden kan klicka sig vidare för att “läsa mer”. Använd gärna 2–3 ord i versaler för innehållet i din huvudmeny (1:a nivån), och längre ord i gemener för undersidorna (2:a och 3:e nivån). Det ger ett starkare budskap!

8. Skapa rörliga bilder eller knappar
Skapa illusionen av en rörlig knapp eller bild genom att använda dig av ett bildspel. Börja med att klicka på “sektion” och välj fyra kolumner (om du vill ha fyra knappar). Dra ut blocket “bildspel” till varje kolumn och skapa en “ny kategori” för bilderna du vill ladda upp. Gå till inställningar och ställ in höjd (ingen skalning). Välj sedan “fade” eller “slide” under övergångseffekt och länka dina knappar till respektive sida!
Tänk på att bara ha ett rullande bildspel synligt åt gången på en sida – annars blir det lätt snurrigt!
 
Frågor och svar från webbinariet          ?
Var kan jag hitta bilder till som är fria att använda?
Istock har ett stort bibliotek av bilder som du kan använda till din hemsida. Gratisbilder finns på Pexels eller Unsplash men de har tyvärr ett sämre utbud än Istock. Självklart kan du ta egna bilder eller anlita en fotograf (det gör hemsidan mer personlig).

Vad bör jag tänka på designmässigt när jag ska välja typsnitt?
Tänk på att alltid välja ett lättläst typsnitt. Ibland kan det vara lockande att välja ett riktigt häftigt typsnitt, men risken är att du tröttnar på ett typsnitt som sticker ut för mycket. Helvetica, Arial och liknande typsnitt är de mest populära eftersom de är lättlästa och stilfulla.

Hur skapar jag snygga och tydliga knappar (CTA, Call to Action) på min hemsida och hur bör jag använda dem?
Utgångspunkten när du använder CTA-knappar är: Vad vill jag att kunden ska göra? Om du vill att din kund ska ta kontakt med dig ska det vara tydligt HUR de kan ta kontakt med dig. Då är knapparna en väldigt bra guide. Du kan till exempel avsluta en produkttext med en CTA-knapp som säger “köp nu”. Glöm dock inte att länka knapparna dit du vill att kunden ska hamna – på kontaktsidan eller i kassan/utcheckningen.

För att få snygga knappar som passar i stil med din hemsida kan du plocka upp vissa färger som du använder på sidan eller i din logga. Undvik alltför skrikiga färger (även om de pockar på besökarens uppmärksamhet).

Hur många färger bör jag ha på hemsidan, och hur ska jag tänka kring färgval?
Färg är roligt, men undvik att använda för många. En rekommendation är att du begränsar dig till 2–4 färger. Om du inte kan bestämma dig för vilka färger du ska använda, utgå från färgerna i din logga eller dina bilder och lägg dig så nära dem som möjligt.

Hur sparar jag ner bilder från min gamla hemsida, till exempel en headerbild eller logga?
 För att spara ner bilder behöver du använda din webbläsare. Öppna hemsidan i publicerat läge och högerklicka på din bild, välj “Öppna i ny flik/Visa bild”. Nu kan du högerklicka på bilden och välja “Spara”.

Vad ska man tänka på när man väljer bilder?  
 Välj bilder som du tycker illustrerar ditt företag! Ta dig tid att hitta bra bilder som uttrycker ditt syfte och stärker varumärket. Ta hjälp av bilder för att förtydliga och förstärka ditt budskap och det du vill kommunicera på hemsidan. Ett tips är att hitta ett genomgående bildtema, eller att du jobbar med ett specifikt filter på dina bilder. Du kan även läsa mer i Hemsida24s inlägg “välj rätt bilder till din hemsida”.

Vilken mall har du använt för hjärt- och lungräddning? Vilka är dina favoriter och varför?
 Alexandra har använt sig av mallen “Toronto” för HLR:s hemsida men mallen “Talinn” är hennes egen favorit. Hon poängterar dock att de flesta mallar i grund och botten är väldigt lika. Det som egentligen skiljer dem åt är navigeringen – menyn är antingen horisontell eller vertikal. Alexandra föredrar “Talinn” eftersom hon upplever att den är “ren i typsnitten” och en bra grund att bygga nytt på (hon ändrar ändå dock det mesta). “Talinn” är dessutom den mall som enligt Alexandra är mest generisk och funkar för de flesta företag som väljer att utgå från en mall för sin hemsida.

Är det viktigt att ha en unik logga eller räcker det att hitta ”sitt” typsnitt?
Att använda sig av en logotyp är ett bra och enkelt sätt för dig att stärka ditt varumärke och skapa identitet. Men en logotyp är inget måste, du kan absolut komma igång både med ditt företag och din hemsida utan en traditionell logotyp. Om du endast skriver ditt företagsnamn i ett typsnitt och en specifik färg är det viktigt att göra det på samma vis, överallt. Det blir mer seriöst när det är enhetligt.

Vad bör jag lägga mest krut på: bilder, texter eller struktur? Var ska jag börja?
Det är alltid svårt när man ska börja på en blank sida. Sätt dig ned och börja med att göra en plan över vad du vill att din hemsida ska innehålla. Det är första steget! Därefter kan du gå vidare och börja bygga din hemsida. Var inte rädd för att experimentera och testa dig fram. Det är vårt bästa svar! Helheten är det som ger en snygg hemsida. Bilder, texter och struktur ska samspela för att ge det perfekta uttrycket.

Sådär! Då har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna av det som Alexandra tog upp  i webbinariet. Kliar det i fingrarna för att sätta igång med din egen hemsida? Bra, då har vi lyckats! Vi vill även passa på och tacka de deltagare som var med under webbinariet – utan er hade det inte blivit en sådan succè! Du som var med den här gången, tycker du att vi ska genomföra fler webbinarier?
Din åsikt är viktig för oss!

Här kan du kika på Hjärtochlungräddning.se nya hemsida som fick en makeover i webbinariumet! 

Vill du också få hjälp med en makeover av din hemsida?
Då kan du skicka en offertförfrågan till Alexandra genom att klicka på knappen nedan.

/ Therese Nilson
Marknadsassistent

Missade du vårt webbinarium? Ingen fara! Självklart delar vi med oss av de tips & råd som Alexandra kom med under webbinariet. Här kan du se videon från webbinariet, få en genomgång av vad vi pratade om samt svaren på de frågor som ställdes. Titta på videon och ta till dig tipsen, så att du blir ännu bättre på att få till den där schyssta hemsidan – helt själv.
 

Wow! Vi på Hemsida24 och Alexandra tyckte verkligen att den här erfarenheten var rolig och givande! Vi hoppas självklart att ni som deltog hade lika roligt och att det här är något vi kan göra om. Det trillade in en hel del frågor och vi tyckte det var väldigt intressant att se vad ni hade för frågor till Alexandra. Så vad gick vi egentligen igenom i webbinariet? Här kommer en liten sammanfattning från videon ovan.

“Tänk som du gör i en hotell-lobby”
Har du tänkt på att du kan jämföra din hemsida med en hotell-lobby? Detta smarta tankesätt från Alexandra satte igång en och annan fundering under webbinariet. Men vad innebär det egentligen? Jo, det Alexandra menar är betydelsen av det första intrycket. Tänk dig att du kommer in på ett hotell och vill boka ett rum. Du känner direkt av omgivningen. Likadant menar Alexandra att det fungerar med din hemsida. Så ställ dig frågor som:

  • Hur är känslan när du kommer in på din hemsida?
  • Känns omgivningen inbjudande?
  • Kan du enkelt hitta det du söker?
  • Finns det tydliga knappar som visar vad du ska göra?

Våga experimentera och göra om!
Både vi och Alexandra förstår att det kan kännas lite otäckt att börja förändra din hemsida. Alexandra levererade dock den perfekta lösningen – skapa ett 30 dagars gratiskonto hos oss på Hemsida24 så kan du experimentera hur mycket du vill (utan risken att din befintliga hemsida ändras). När du sedan känner dig färdig så kontaktar du bara vår support så lyfter vi över ditt abonnemang och domän till din nya hemsida. Och du, skulle du inte bli klar innan din 30 dagars period så kan du självklart fortsätta bygga. Enkelt va?
 

Alexandras 8 bästa tips
Under webbinariet gick Alexandra igenom några tips och råd. Här kommer de på nytt!

1. Skapa en länkning mellan din logotyp och din startsida
Att skapa en länk mellan din logotyp och startsida är ett enkelt sätt för dig för att göra din hemsida mer användarvänlig. Genom ett klick på din logotyp dirigeras besökare snabbt och smidigt tillbaka till startsidan. 1. Gå in på redigera sidhuvud 2. Klicka på logotypen 3. Gå in på ”länkning” i menyn till vänster. 4. Välj ändra länk – mina sidor – hem. Färdig!

2. Jobba med dina rubriker, bilder och knappar
Få dina kunder att konvertera bättre genom att leda dem rätt med hjälp av tydliga rubriker och knappar. Använd till exempel budskap som “köp”, ”boka nu” eller “kontakta oss”. Knappar och tydliga rubriker leder kunderna i önskad riktning (oavsett om du vill att de ska köpa, kontakta dig eller teckna sig för ditt nyhetsbrev). Alexandra poängterade också vikten av att använda bra bilder – det kan förändra hela uttrycket för din hemsida!

3. Lyft dina sociala medier med hjälp av ikoner
Visa din närvaro i sociala medier med hjälp av ikonerna som finns förinställda i verktyget. Runda, kvadratiska, ljusa eller mörka. Välj vilket som passar dig men se till att de är synliga!

4. Visa dina senaste nyheter från Facebook
Använd Facebook Likebox för att snyggt integrera ditt Facebookflöde på hemsidan. Det gör att  din hemsida blir levande och du behöver inte uppdatera dina nyheter på flera ställen.

5. Inkludera viktig information i din sidfot
Använd sidfoten för uppgifter som adress, telefonnummer, organisationsnummer eller annan formell information som dina besökare kan tänkas behöva.

6.  Skapa fixerade och “rullande” sektionsbakgrunder (som i exemplet på HLR)

1. Hitta en bra bild som du känner passar bra till din hemsida. Det behöver vara en bra upplösning på bilden.

2. Gå in på “ändra utseende” och klicka på “ändra bakgrund”. Ladda upp din bild. Välj bakgrund till vit och justera transparens så att denna bild blir väldigt ljus (det ska gå att lägga svart text ovanpå och ska kunna läsas). Ställ in inställningarna för bilden till “fixerad” under scrollningsbeteende. Denna bild ligger nu som bakgrund på alla undersidor.

3. Gå därefter in på “sektion”, “ändra bakgrund” och ladda upp samma bild. Under inställningar behöver du välja “fixerad” samt med fördel välja en bakgrundsfärg och transparens så att denna färg blir mörk (till exempel blir de flesta bilder väldigt effektfulla om du väljer svart). Denna kan du då lägga vit text ovanpå.

7.  Skapa en tydlig meny och navigering
Använder du för många sidor i din meny så kan det bli förvirrande för kunden. Fundera på vilka sidor du kan plocka bort och lyft endast de sidor som kunderna efterfrågar. Har du mycket innehåll på din hemsida kan du strukturera informationen och placera den på undersidor så att kunden kan klicka sig vidare för att “läsa mer”. Använd gärna 2–3 ord i versaler för innehållet i din huvudmeny (1:a nivån), och längre ord i gemener för undersidorna (2:a och 3:e nivån). Det ger ett starkare budskap!

8. Skapa rörliga bilder eller knappar
Skapa illusionen av en rörlig knapp eller bild genom att använda dig av ett bildspel. Börja med att klicka på “sektion” och välj fyra kolumner (om du vill ha fyra knappar). Dra ut blocket “bildspel” till varje kolumn och skapa en “ny kategori” för bilderna du vill ladda upp. Gå till inställningar och ställ in höjd (ingen skalning). Välj sedan “fade” eller “slide” under övergångseffekt och länka dina knappar till respektive sida!
Tänk på att bara ha ett rullande bildspel synligt åt gången på en sida – annars blir det lätt snurrigt!
 

Frågor och svar från webbinariet          ?
Var kan jag hitta bilder till som är fria att använda?

Istock har ett stort bibliotek av bilder som du kan använda till din hemsida. Gratisbilder finns på Pexels eller Unsplash men de har tyvärr ett sämre utbud än Istock. Självklart kan du ta egna bilder eller anlita en fotograf (det gör hemsidan mer personlig).

Vad bör jag tänka på designmässigt när jag ska välja typsnitt?
Tänk på att alltid välja ett lättläst typsnitt. Ibland kan det vara lockande att välja ett riktigt häftigt typsnitt, men risken är att du tröttnar på ett typsnitt som sticker ut för mycket. Helvetica, Arial och liknande typsnitt är de mest populära eftersom de är lättlästa och stilfulla.

Hur skapar jag snygga och tydliga knappar (CTA, Call to Action) på min hemsida och hur bör jag använda dem?
Utgångspunkten när du använder CTA-knappar är: Vad vill jag att kunden ska göra? Om du vill att din kund ska ta kontakt med dig ska det vara tydligt HUR de kan ta kontakt med dig. Då är knapparna en väldigt bra guide. Du kan till exempel avsluta en produkttext med en CTA-knapp som säger “köp nu”. Glöm dock inte att länka knapparna dit du vill att kunden ska hamna – på kontaktsidan eller i kassan/utcheckningen.

För att få snygga knappar som passar i stil med din hemsida kan du plocka upp vissa färger som du använder på sidan eller i din logga. Undvik alltför skrikiga färger (även om de pockar på besökarens uppmärksamhet).

Hur många färger bör jag ha på hemsidan, och hur ska jag tänka kring färgval?
Färg är roligt, men undvik att använda för många. En rekommendation är att du begränsar dig till 2–4 färger. Om du inte kan bestämma dig för vilka färger du ska använda, utgå från färgerna i din logga eller dina bilder och lägg dig så nära dem som möjligt.

Hur sparar jag ner bilder från min gamla hemsida, till exempel en headerbild eller logga?
 För att spara ner bilder behöver du använda din webbläsare. Öppna hemsidan i publicerat läge och högerklicka på din bild, välj “Öppna i ny flik/Visa bild”. Nu kan du högerklicka på bilden och välja “Spara”.

Vad ska man tänka på när man väljer bilder?  
 Välj bilder som du tycker illustrerar ditt företag! Ta dig tid att hitta bra bilder som uttrycker ditt syfte och stärker varumärket. Ta hjälp av bilder för att förtydliga och förstärka ditt budskap och det du vill kommunicera på hemsidan. Ett tips är att hitta ett genomgående bildtema, eller att du jobbar med ett specifikt filter på dina bilder. Du kan även läsa mer i Hemsida24s inlägg “välj rätt bilder till din hemsida”.

Vilken mall har du använt för hjärt- och lungräddning? Vilka är dina favoriter och varför?
 Alexandra har använt sig av mallen “Toronto” för HLR:s hemsida men mallen “Talinn” är hennes egen favorit. Hon poängterar dock att de flesta mallar i grund och botten är väldigt lika. Det som egentligen skiljer dem åt är navigeringen – menyn är antingen horisontell eller vertikal. Alexandra föredrar “Talinn” eftersom hon upplever att den är “ren i typsnitten” och en bra grund att bygga nytt på (hon ändrar ändå dock det mesta). “Talinn” är dessutom den mall som enligt Alexandra är mest generisk och funkar för de flesta företag som väljer att utgå från en mall för sin hemsida.

Är det viktigt att ha en unik logga eller räcker det att hitta ”sitt” typsnitt?
Att använda sig av en logotyp är ett bra och enkelt sätt för dig att stärka ditt varumärke och skapa identitet. Men en logotyp är inget måste, du kan absolut komma igång både med ditt företag och din hemsida utan en traditionell logotyp. Om du endast skriver ditt företagsnamn i ett typsnitt och en specifik färg är det viktigt att göra det på samma vis, överallt. Det blir mer seriöst när det är enhetligt.

Vad bör jag lägga mest krut på: bilder, texter eller struktur? Var ska jag börja?
Det är alltid svårt när man ska börja på en blank sida. Sätt dig ned och börja med att göra en plan över vad du vill att din hemsida ska innehålla. Det är första steget! Därefter kan du gå vidare och börja bygga din hemsida. Var inte rädd för att experimentera och testa dig fram. Det är vårt bästa svar! Helheten är det som ger en snygg hemsida. Bilder, texter och struktur ska samspela för att ge det perfekta uttrycket.

Sådär! Då har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna av det som Alexandra tog upp  i webbinariet. Kliar det i fingrarna för att sätta igång med din egen hemsida? Bra, då har vi lyckats! Vi vill även passa på och tacka de deltagare som var med under webbinariet – utan er hade det inte blivit en sådan succè! Du som var med den här gången, tycker du att vi ska genomföra fler webbinarier?
Din åsikt är viktig för oss!

Här kan du kika på Hjärtochlungräddning.se nya hemsida som fick en makeover i webbinariumet! 

Vill du också få hjälp med en makeover av din hemsida?
Då kan du skicka en offertförfrågan till Alexandra genom att klicka på knappen nedan.

/ Therese Nilson
Marknadsassistent