Vill du bli en bättre entreprenör? Tipsen på hur du lyckas! 

Är du driven och duktig på att få saker att hända? Kanske driver du redan ett eller flera bolag? Bra där – men hur gör du för att bli ännu bättre, ännu mer driven och för att hålla fler bollar i luften? Jo, genom att utveckla dig själv och dina personliga egenskaper. Vi vill ge dig den där lilla extra knuffen, för att du ska bli ännu bättre. Häng med!
 

Så hur definierar vi en entreprenör? En entreprenör brukar beskrivas som en individ som har förmågan att leda ett företag framåt med hjälp av god planering, insikter om omgivningen och konkurrenter, samt förståelsen kring sina egna och andras styrkor eller svagheter. Det är också den där personen som ständigt får saker att gå från idè till handling. Läser du detta har du säkert en entreprenörsroll, så frågan är hur du kan utvecklas och bli ännu bättre?

Våga ta risker
När tog du en risk senast? Många idèer, uppfinningar och satsningar hade idag inte varit möjliga om inte någon hade vågat att chansa. Om du vill vinna något så måste du också riskera något. Ställ dig själv frågan: “ Vad är det värsta som kan hända om jag genomför detta och vad är bästa möjliga resultat?”. Är det din egna tid som du riskerar att förlora så är det inte så mycket att tänka på. Du kommer troligen lära dig massor, även om satsningen kanske inte utvecklas som du tänkt dig. Gäller risken ett stort ekonomisk åtagande är det självklart lite otäckare, men du kan alltid få hjälp från en bank, mentor eller andra kunniga personer som vet hur du ska gå tillväga. Sök råd hos andra personer som vågat ta en risk, kanske har de några bra tips?

Sätt höga mål
Släpp din fantasi lös och skapa stora visioner! Ett utmärkande drag hos en entreprenör är förmågan att kunna “plocka ut” visionen från fantasierna och på ett inspirerande sätt förmedla visionen, och inte minst – att få den att framstå som genomförbar. Så stäng inte inne dina fantasier, hur konstiga de än må vara. Det finns inga regler eller normer kring vad som är rätt eller fel, en vision behöver inte vara realistisk. Vad som är realistiskt bestämmer du själv! Många av dagens stora entreprenörer präglas av detta personlighetsdrag, att de har vågat ta steget utanför boxen, bjudit in andra till sina idèer och förverkligat dem. För var finns inte alla bra affärsidèer och tankar om inte i sinnet?

Ha roligt och lev ut din passion
Att tjäna pengar är roligt, och självklart även en klar fördel när det kommer till självförverkligande. Men tycker du inte att det du gör är roligt, så kan det nästan bli plågsamt i längden. Pengar är sällan är en tillräckligt stark drivkraft för att fortsätta med något man inte tycker är roligt. Rannsaka dig själv efter saker som motiverar dig, vad får dig att kicka igång det där lilla extra? Om du inte hittar det i ditt nuvarande jobb så kommer det inte heller att förändras så länge du inte själv gör någonting åt det!

Var disciplinerad och håll ut
Alla kan starta eget, det är ingen konst. Men det som skiljer agnarna från vetet är att en entreprenör har viljan och kunskapen att få företaget att växa och utvecklas. För det krävs uthållighet och disciplin, speciellt när saker och ting kanske inte går som man har tänkt sig. Det finns inga genvägar eller snabba pengar, allting tar sin tid, och du som entreprenör måste vara beredd på det. Lägg upp en plan och se till att varje dag göra det du måste, hur jobbigt det än är. Allt annat som lockar och distraherar under tiden du utvecklar företaget kommer du att kunna njuta av sen, när du får tillbaka det du investerat i ditt entreprenörskap.

Ditt driv är viktigare än din idè
Din affärsidè är självklart viktig, det som är ännu viktigare är ditt driv för din sak! Är du villig att göra vad som krävs? Är du av rätta virket? Ett starkt driv kan vara skillnaden mellan framgång eller misslyckande när det gäller ditt företag. En affärsidè förändras ofta under tidens gång, men du kommer alltid att behöva vara hängiven och behålla drivet för att lyckas genomföra den!

Motgångar gör dig starkare
Försök se positivt på motgångar och problem, de kommer i din väg för att förbereda dig och göra dig starkare inför framtiden. Analysera hur och varför problemet uppstod så att du är förberedd nästa gång det inträffar. Och du, det finns inga lyckade entreprenörer som inte har upplevt motgångar. Skillnaden mellan framgång och misslyckande är förmågan att hanterar motgångar!

Håll dig uppdaterad
Läs, skriv och lyssna på så mycket du bara kan inom din bransch eller ditt område. Ju mer kunskap du har, desto enklare kommer det att bli. Lägg energi och tid på att läsa på om försäljning, marknadsföring och ledarskap. Det kommer att ge dig nya infallsvinklar på problem eller framtiden. Vem vet, kanske hittar du nästa idè just här?

Våga fråga efter hjälp
Du kan självklart göra allt själv, men det är inte alltid optimalt. Våga ta hjälp från någon med erfarenhet av den satsning som du planerar. Att våga be om hjälp är inget tecken på svaghet, snarare tvärtom! Det visar att du är stark och mogen nog att be om hjälp när du behöver det. Du kommer dessutom att vinna tid på att fråga någon som är expert inom sitt område. Låt alla ha sina “hattar” inom yrkesrollen, det tjänar du på!

Bli en förebild
Jobba ständigt på att bli den bästa versionen av dig själv! Ditt entreprenörskap driver även din personliga utveckling och det krävs då du i rollen som entreprenör är en person som andra tycker de kan lita på. Det kräver att du har både karaktär och integritet.

Utmana dig själv
Våga utmana dig själv och utforska okänd mark. Kanske vill du starta något inom en för dig okänd bransch? Gör det! Vad har du egentligen att förlora? För att utveckla dig själv behöver du våga ta klivet och göra saker du inte gjort tidigare. Tänj på gränserna och utmana dig själv.

Ha rätt personer i din omgivning
Omge dig med kreativa, inspirerande och andra drivna människor! Det kommer att påverka dig mer än du tror. Sök dig till nätverk med andra entreprenörer där ni kan dela, byta och bolla idèer med varandra. Det gäller även dina anställda, försök att anställa personer som är bättre än du själv inom områden som är viktiga för att bygga ditt företag och som har samma driv som du.

Våga gå din egen väg
Lyssna aldrig på dem som säger att du inte kan genomföra dina planer. Varför skulle de kunna veta om du sitter på drivet, kunskapen och möjligheten för att förverkliga din idè? Våga vara annorlunda! Gå din egen väg och låt inte pessimister och negativa personer dra ner dig och säga vad du ska göra (ofta önskar de själva att de hade ditt driv).

Fokusera, fokusera, fokusera
Vad menar vi med fokus? Vad ska du egentligen lägga fokus på? Det är två saker som du ska tänka på:

1. Låt var sak ha sin tid.
Med andra ord, gör färdigt det ena innan du flyttar över till det andra. Multitasking kan vara väldigt bra och händigt i vissa situationer men medför också att saker och ting blir halvdana, om ens klara. Så, en sak i taget och det viktigaste först!

2. Blir riktigt grym, på EN sak
Vem vill inte bli bäst på allt? Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och ingen kan vara bäst på allt. Försök fundera ut vad du är extra bra på och satsa på att utveckla den förmågan. Det kan röra sig om försäljning, ledarskap eller någon annan spetskompetens. Fokusera på din talang.

Känner du dig redan som en bättre entreprenör? Toppen! Då är det dags för dig att börja jobba med det här i din vardag. Försök alltid att tänka ett steg längre än alla andra, och gå den där sista milen. Sätt upp lappar med affirmationer, positiva och peppande ord eller hitta din egna väg för att ständigt förbättra och utveckla dig själv. Du ska se, att i slutändan kommer du att komma ut som en ännu bättre entreprenör! Vi vet att du klarar det och tror på dig. Så kom igen – affirmera mera!

Vill du ha fler tips på hur du blir en starkare entreprenör?
För dig som inte kan få nog av entreprenörsvärlden och vill veta ännu mer så har vi listat några böcker som vi tycker är extra bra soffläsning.

How sucessfull people think: Change your thinking, change your life av John Maxwell
Har du också funderat på hur riktigt framgångsrika personer fungerar och tänker? John Maxwells bok förklarar hur du blir mer framgångsrik och hittar nyckeln till framgång. Du får också ta del av tips kring hur du gör för att tänka mer innovativt och disciplinerat, hur 80/20-regeln fungerar och hur du kan fördela din energi för bästa effektivitet.

Delivering Happiness av Tony Hseih
Tony är en amerikansk internetentreprenör som startade nätbutiken Zappos samt sålde annonstjänsten LinkExchange till Microsoft 1999 för 256 miljoner dollar. I sin bok fokuserar han mycket på hur du som entreprenör bygger upp en stark företagskultur , hur du som företagare kan hitta inspirerande idèer och hur du bygger upp en stark kundkrets.

”Losing My Virginity: How I Survived, Had Fun, And Made A Fortune Doing Business My Way” av Richard Branson
Richard Branson är legenden bakom skivbolaget Virgin Record och är av världens främsta ikoner inom entreprenörskap. I sin självbiografi berättar Richard om sitt liv, sin livsfilosofi och hur han på egen han byggt upp ett enormt imperium som idag är värt miljarder. I boken illustreras en av företagandets viktigaste sanningar: att ha självförtroende, att våga riskera att misslyckas och hur risken är en förutsättning för att nå framgång.

Ge järnet, nu kör vi! 
​​​​​​​

/Therese Nilson
Marknadsassistent