10 egenskaper du behöver för att bli en framgångsrik företagare!

Som egen företagare eller med målet att driva ett eget företag så finns det några personliga egenskaper du tjänar på att investera i. Så frågan är – vilka är de svåraste men samtidigt de mest gynnsamma egenskaper du bör utveckla i rollen som företagare?

Nedan har jag listat några av de mest värdefulla egenskaperna för att du framgångsrikt ska kunna träda in i rollen som entreprenör. Lägg tid på att stärka din personlighet genom att utveckla entreprenörs-egenskaperna. Det kommer garanterat att betala sig!
 

Lär dig att planera din tid
Som egen företagare, student, anställd eller vad du än sysselsätter dig med kommer du att växa som person genom att lära dig att planera din tid. Alla har vi olika planeringsmetoder – mental schemaläggning, veckokalender, postit-lappar, alarm på mobilen … – det gäller att hitta ett sätt som fungerar för dig!

Multitasking har forskningen visat är negativt. Det bromsar hjärnans kapacitet. Försök göra en sak i taget. Vad är viktigt den närmsta timmen, idag, i veckan? Planera din tid och glöm inte att sätta av tid för såväl arbetsrelaterade saker som för aktiviteter som ger dig ny energi!
 
Lita på ditt team
Att lägga näsan i blöt för ofta skapar mer problem i längen än vad det löser på kort sikt. I vilket team du än arbetar är det viktigt att du visar att du har förtroende för dina teamkollegor. Att hela tiden lägga dig i deras arbete för att “styra upp” skapar osäkerhet, irritation och i slutänden skulle du lika väl kunnat gjort allt själv.

Givetvis ska du inte släppa din ledarroll, du ska vara den som styr skeppet i rätt riktning men det underlättar om du låter var medarbetare få ro själv. Men var öppen så att alla känner sig bekväma med att dela sina problem och erfarenheter med dig! Du ska hjälpa, inte stjälpa ditt team.  
 
Våga fråga efter hjälp
Många uppfattar det som en svaghet att fråga om hjälp – jag vill påstå att det är helt fel. Tro du Obama, Steve Jobs, Oprah eller någon annan framgångsrik individ kommer på alla lösningar eller idéer på egen hand? Högst sannolikt inte. Att våga fråga visar att du är handlingskraftig, du är inte rädd för att ta tag i problem och du är mån om att hitta en lösning. Det handlar om att vara prestigelös.

Ju mer du frågar, ju mer lär du dig. Kanske låter det klyschigt – men det funkar! Eller ännu bättre, skaffa dig en mentor. Kanske finns det någon annan som gjort din resa och som du kan ha som förebild?
 
Lär dig tackla dina motgångar
En framgångsrik man eller kvinna är en person som vet hur de ska hantera motgångar och framför allt lära av dem. Bestäm dig redan innan du startar företaget hur du ska hantera dina motgångar. Alla drabbas vi av dem och för eller senare kommer de att dyka upp för dig också. Om du ser dina motgångar för var det är – lärdomar – så har du en stor fördel i jämförelse med dina konkurrenter. Kanske låter det bakvänt, men en person som vågar satsa och därmed stöter på en del “motgångar” kommer med rätt attityd att växa snabbare. Fundera över hur du hanterar dina motgångar? Vad kan du göra bättre framöver?

“En framgångsrik person är en person som lärt sig av sina motgångar”
 
Låt dina mål driva dig
När du har nått ett av dina mål, vad händer då? Lutar du dig tillbaka på stolen, klappar dig på bröstet och nöjer dig? I så fall får du tänka om! Givetvis ska du ta dig tid att fira dina framgångar, slå dig på bröstet och fira med pompa och ståt. Men när du har gjort det är arbetet inte avslutat. Den senaste framgången är en milstolpe och det innebär att du genast måste identifiera nästa mål/milstolpe och fundera på hur du ska ta dig dit. Så fira alltid när du uppnår dina mål, men glöm inte att efter du firat så behöver du peppa dig själv och styra vidare mot nästa mål!

Glöm inte att sätta både kvantitativa och kvalitativa mål såväl för dig som person som för företaget.
 
Sluta aldrig att studera
Det finns alltid saker att lära sig, stora som små lärdomar. För att växa i din roll behöver du fundera på vad som är viktigt och vad du behöver satsa “studietid” på. Kanske kan du studera förebilder, din målgrupp eller konkurrerande företag?

Är du inte en sådan person att du löpande studerar omgivningen? Sätt då av tid varje vecka för någon form av utbildning eller omvärldsspaning. Med ny kunskap kommer också nya kloka och kreativa idéer!
 
Ta dig tid att sova
Visste du att din hjärna återhämtar sig under den tiden du sover och processar det som du varit med om? Det säger ju sig självt att sömntimmarna därmed är väldigt viktiga. Forskning har visat att en natt med god sömn är bra för minnet och för din mentala styrka. Så vill du varje dag prestera på topp behöver du hitta en bra sömnrutin.

Skapar du en sovrutin och håller dig till den kommer du inte bara att somna snabbare utan också att sova bättre. Ge det lite tid. Du tjäna på det i längden!
 
Lär dig att se bortom pengar
Även om ett av dina mål är att tjäna pengar så måste du för att nå dit se bortom din framtida plånbok. Att bara titta på arbetsuppgifterna, kunderna och framtida jobb med dollartecken i ögonen kommer inte att göra dig framgångsrik. Självklart är det bra att ha mål som rör omsättning och vinst men för att nå dessa måste du fundera på de kvalitativa åtgärder och investeringar som tar dig dit. Tänk på att de mest framgångrika företagarna oftast inte hade en tjock plånbok som målsättning!
 
Lär dig att lyssna
Det är en strålande egenskap att vara handlingskraftig och ta egna initiativ. Men innan du agerar är det bra att lyssna in omvärlden. Beroende på vad du ska göra – lyssna in dina kollegor, din mentor, dina kunder och gå igenom de senaste branschnyheterna. Vad pratas det om? Är det något du bör ta hänsyn till? Det här betyder inte att du ska agera reservationslöst utifrån allt du hör, men det är bra om du kan ha med vad som är aktuellt i branschen när du gör dina bedömningar och planerar olika åtgärder.
 
Våga ta beslut
Du måste våga ta beslut. Du kommer inte alltid att fatta rätt beslut, men du kommer att lära av dina felaktiga beslut och för varje fel beslut kommer du i framtiden att ta fler rätt beslut! Hänger du med? Det finns alltid människor som kommer att säga till dig vad som är rätt och fel. I slutänden är det därför viktigt att du är stark nog att fatta dina egna beslut. Kanske går du på magkänsla, fakta eller omvärldsspaning, det viktiga är att du har lyssnat in de faktorer som du anser är viktiga.

Kan du dessutom få andra att tro på dig i din roll som förtagare så kommer du snabbare att nå framgång!
 

//Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig
 

Som egen företagare eller med målet att driva ett eget företag så finns det några personliga egenskaper du tjänar på att investera i. Så frågan är – vilka är de svåraste men samtidigt de mest gynnsamma egenskaper du bör utveckla i rollen som företagare?

Nedan har jag listat några av de mest värdefulla egenskaperna för att du framgångsrikt ska kunna träda in i rollen som entreprenör. Lägg tid på att stärka din personlighet genom att utveckla entreprenörs-egenskaperna. Det kommer garanterat att betala sig!
 

 1. Lär dig att planera din tid
  Som egen företagare, student, anställd eller vad du än sysselsätter dig med kommer du att växa som person genom att lära dig att planera din tid. Alla har vi olika planeringsmetoder – mental schemaläggning, veckokalender, postit-lappar, alarm på mobilen … – det gäller att hitta ett sätt som fungerar för dig!

  Multitasking har forskningen visat är negativt. Det bromsar hjärnans kapacitet. Försök göra en sak i taget. Vad är viktigt den närmsta timmen, idag, i veckan? Planera din tid och glöm inte att sätta av tid för såväl arbetsrelaterade saker som för aktiviteter som ger dig ny energi!
   

 2. Lita på ditt team
  Att lägga näsan i blöt för ofta skapar mer problem i längen än vad det löser på kort sikt. I vilket team du än arbetar är det viktigt att du visar att du har förtroende för dina teamkollegor. Att hela tiden lägga dig i deras arbete för att “styra upp” skapar osäkerhet, irritation och i slutänden skulle du lika väl kunnat gjort allt själv.

  Givetvis ska du inte släppa din ledarroll, du ska vara den som styr skeppet i rätt riktning men det underlättar om du låter var medarbetare få ro själv. Men var öppen så att alla känner sig bekväma med att dela sina problem och erfarenheter med dig! Du ska hjälpa, inte stjälpa ditt team.  
   

 3. Våga fråga efter hjälp
  Många uppfattar det som en svaghet att fråga om hjälp – jag vill påstå att det är helt fel. Tro du Obama, Steve Jobs, Oprah eller någon annan framgångsrik individ kommer på alla lösningar eller idéer på egen hand? Högst sannolikt inte. Att våga fråga visar att du är handlingskraftig, du är inte rädd för att ta tag i problem och du är mån om att hitta en lösning. Det handlar om att vara prestigelös.

  Ju mer du frågar, ju mer lär du dig. Kanske låter det klyschigt – men det funkar! Eller ännu bättre, skaffa dig en mentor. Kanske finns det någon annan som gjort din resa och som du kan ha som förebild?
   

 4. Lär dig tackla dina motgångar
  En framgångsrik man eller kvinna är en person som vet hur de ska hantera motgångar och framför allt lära av dem. Bestäm dig redan innan du startar företaget hur du ska hantera dina motgångar. Alla drabbas vi av dem och för eller senare kommer de att dyka upp för dig också. Om du ser dina motgångar för var det är – lärdomar – så har du en stor fördel i jämförelse med dina konkurrenter. Kanske låter det bakvänt, men en person som vågar satsa och därmed stöter på en del “motgångar” kommer med rätt attityd att växa snabbare. Fundera över hur du hanterar dina motgångar? Vad kan du göra bättre framöver?

  “En framgångsrik person är en person som lärt sig av sina motgångar”
   

 5. Låt dina mål driva dig
  När du har nått ett av dina mål, vad händer då? Lutar du dig tillbaka på stolen, klappar dig på bröstet och nöjer dig? I så fall får du tänka om! Givetvis ska du ta dig tid att fira dina framgångar, slå dig på bröstet och fira med pompa och ståt. Men när du har gjort det är arbetet inte avslutat. Den senaste framgången är en milstolpe och det innebär att du genast måste identifiera nästa mål/milstolpe och fundera på hur du ska ta dig dit. Så fira alltid när du uppnår dina mål, men glöm inte att efter du firat så behöver du peppa dig själv och styra vidare mot nästa mål!

  Glöm inte att sätta både kvantitativa och kvalitativa mål såväl för dig som person som för företaget.
   

 6. Sluta aldrig att studera
  Det finns alltid saker att lära sig, stora som små lärdomar. För att växa i din roll behöver du fundera på vad som är viktigt och vad du behöver satsa “studietid” på. Kanske kan du studera förebilder, din målgrupp eller konkurrerande företag?

  Är du inte en sådan person att du löpande studerar omgivningen? Sätt då av tid varje vecka för någon form av utbildning eller omvärldsspaning. Med ny kunskap kommer också nya kloka och kreativa idéer!
   

 7. Ta dig tid att sova
  Visste du att din hjärna återhämtar sig under den tiden du sover och processar det som du varit med om? Det säger ju sig självt att sömntimmarna därmed är väldigt viktiga. Forskning har visat att en natt med god sömn är bra för minnet och för din mentala styrka. Så vill du varje dag prestera på topp behöver du hitta en bra sömnrutin.

  Skapar du en sovrutin och håller dig till den kommer du inte bara att somna snabbare utan också att sova bättre. Ge det lite tid. Du tjäna på det i längden!
   

 8. Lär dig att se bortom pengar
  Även om ett av dina mål är att tjäna pengar så måste du för att nå dit se bortom din framtida plånbok. Att bara titta på arbetsuppgifterna, kunderna och framtida jobb med dollartecken i ögonen kommer inte att göra dig framgångsrik. Självklart är det bra att ha mål som rör omsättning och vinst men för att nå dessa måste du fundera på de kvalitativa åtgärder och investeringar som tar dig dit. Tänk på att de mest framgångrika företagarna oftast inte hade en tjock plånbok som målsättning!
   
 9. Lär dig att lyssna
  Det är en strålande egenskap att vara handlingskraftig och ta egna initiativ. Men innan du agerar är det bra att lyssna in omvärlden. Beroende på vad du ska göra – lyssna in dina kollegor, din mentor, dina kunder och gå igenom de senaste branschnyheterna. Vad pratas det om? Är det något du bör ta hänsyn till? Det här betyder inte att du ska agera reservationslöst utifrån allt du hör, men det är bra om du kan ha med vad som är aktuellt i branschen när du gör dina bedömningar och planerar olika åtgärder.
   
 10. Våga ta beslut
  Du måste våga ta beslut. Du kommer inte alltid att fatta rätt beslut, men du kommer att lära av dina felaktiga beslut och för varje fel beslut kommer du i framtiden att ta fler rätt beslut! Hänger du med? Det finns alltid människor som kommer att säga till dig vad som är rätt och fel. I slutänden är det därför viktigt att du är stark nog att fatta dina egna beslut. Kanske går du på magkänsla, fakta eller omvärldsspaning, det viktiga är att du har lyssnat in de faktorer som du anser är viktiga.

Kan du dessutom få andra att tro på dig i din roll som förtagare så kommer du snabbare att nå framgång!
 

//Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig