Hur ska du tänka som vd i ett litet bolag?

Ibland stöter du på dem – eldsjälarna som inspirerar och laddar dig med energi. Som kund till Hemsida24 är sannolikheten stor att du driver ett eget företag eller är i position att påverka andra människor. Vår vd, Ludvig Granberg har skrivit ett inlägg om hur viktigt det är att du får medarbetare och andra att må bra och hur det alltid börjar med dig själv.
 
När jag skriver detta har jag precis varit och lyssnat på Hans Vestberg, vd på Ericsson. Vilken fantastisk energi han levererade. Det blev nog det bestående intrycket hos de flesta som var där och lyssnade. Han beskrev de tuffa utmaningar Ericsson står inför och hur snabbt den tekniska utveckling går – inte minst inom telekombranschen.

På 25 år har 1,8 miljarder människor fått mobiltelefon. De kommande fem åren kommer ytterligare 4 miljarder människor att skaffa mobiltelefon. Snacka om en accelererande utveckling. Och Hans Vestbergs jobb – sälja/träffa kunder, se till att rätt talanger är på rätt plats samt skapa strategier och ha kontroll. Men han betonade att hans övergripande uppgift är att få medarbetarna att känna sig glada och motiverade och att ge dem bästa möjliga plattform för att lösa sina uppgifter. Det är ju trots allt inte han utan Ericssons 118 000 medarbetare som ska utföra huvuddelen av arbetet på företaget.

Hur är det då att leda ett litet bolag? Jag skulle vilja påstå att uppgiften att säkerställa att människor omkring dig känner sig trygga och glada är lika viktig i ett litet företag som det är i Ericsson. Men det är också lätt att glömma just den uppgiften. Det finns ju så mycket annat – praktiskt, strategiskt och administrativt att ta tag i.

Om du nu vill ta tag i uppgiften är det viktigt att du börjar med dig själv. Om inte du mår bra är det helt enkelt svårt att få andra att må bra. Här kommer mina bästa tips på hur du kan må bättre som chef eller ledare:

Gör en sak i taget. Att multitaska är svårt och inte särskilt effektivt. Dessutom tar det mycket energi. Jag använder en webbtjänst som heter Asana för att strukturera mitt arbete. Alla uppgifter – stora som små – som jag vill göra lägger jag först upp som uppgifter i Asana. Jag ser till att målsättningen för dagen är rimlig och jag är noga med ordningen på uppgifterna. Jag brukar lägga uppgifter som går snabbt att lösa först på listan. Därefter lägger jag resterande uppgifter i ordningen viktigast först. Det som jag redan på morgonen kan se att jag inte kommer att hinna med planerar jag in på någon av de kommande dagarna.
 
Se till att du har tid för dina uppgifter. Som chef har du säkert många möten. Försök i så fall att skapa en mötesfri dag. I mitt fall är onsdagarna mötesfria med några få undantag. Det gör att jag kan arbeta väldigt effektivt med mina uppgifter just den dagen. Jag lägger även in fokuspass andra dagar i veckan. Det kan röra sig om två timmar på för- eller eftermiddagen som jag lägger in i kalendern men där jag bara sitter själv med uppgifterna. På så sätt råkar jag inte boka in möten som gör min dag omöjlig att hinna med.
 
Gör din inkorg till en uppgift. Istället för att sitta och kolla mejlen hela tiden – lägg in även det som en uppgift i Asana. I mitt fall kollar jag av mejlen direkt på morgonen, arkiverar det som inte kräver någon åtgärd från mig, svarar på det som går snabbt (mindre än en minut per mejl) och det som är mycket viktigt. Resten sparar jag till uppgiften “Kolla mejlen” som jag lägger i slutet på dagen. Jag har lite koll även under dagen men det viktiga är att alla mejl som kräver en ansträngning görs vid ett och samma tillfälle. Uppgifterna i Asana har du bestämt och prioriterat – mejlen är någon annans prioritering.
 
Avsluta dagen i tid. Nu när du har en tydlig prioritering borde du kunna avsluta dagen i tid. Och lyckas du med det kommer nästa utmaning. Att inte öppna mejlprogrammet eller ägna dig åt jobbet på kvällen. I mitt fall har jag varit väldigt dålig på det, men det har också haft ett högt pris. Jag har under lång tid vaknat alldeles för tidigt på morgnarna med stress i kroppen. Det är det helt enkelt inte värt, så jag försöker vara väldigt noga med att direkt jag kommer hem lägga mobilen på laddning långt från sängen.
 
Tacka nej till saker. När du lagt in din mötesfria onsdag och dina fokuspass ser du plötsligt att du inte har så mycket tid som du gärna vill tro. Det gör det faktiskt lättare att tacka nej till mindre viktiga möten eller till säljare eller leverantörer som vill komma på besök. Många tycker det är jobbigt att tacka nej men med en artig formulering går det oftast bra.
 
Bra mat, träning och sömn. Detta är förstås viktigt oavsett om du är chef eller företagare men tål att sägas ändå. Någon form av fysisk aktivitet varje dag skulle jag rekommendera – även om det bara är en rask promenad. I mitt fall har jag även det som en uppgift i Asana.

Jag hoppas att mina tips kan hjälpa dig till en mer balanserad och mindre stressad vardag. Och att det i sin tur lägger grunden till att du känner glädje och får möjlighet att bidra till att människor runt dig mår bra.
 
Ludvig Granberg

Sysselsättning: Vd & medgrundare i Hemsida24.
Ålder: 32 år.
Familj: Fru och två döttrar.
Tränar helst: Löpning, padeltennis och badminton.Fritid: Fuskar på piano, umgås mycket med familjen.

Så har vi gjort på Hemsida24

En sak som också påverkar hur människor mår är den fysiska miljö de vistas i. Hemsida24 har lagt både tid och energi på att skapa en trivsam och kreativ kontorsmiljö. Första oktober i år flyttade vi till ett helt nybyggt kontor som är dubbelt så stort som det gamla (457 kvadratmeter för att vara exakt). Tack vare att det är nybyggt har vi själva kunnat utforma planlösningen in i minsta detalj.
 

Vi har valt kontorsmöbler så att alla medarbetare har höj- och sänkbara skrivbord. Dessutom finns det speciella arbetsplatser med cykeltrampor och gåband som gör att man kan röra på sig samtidigt som man jobbar.

Är du nyfiken på att få en glimt av nya kontoret och ytterligare tips och tankar? Passa i så fall på att kika på vår nya rekryteringsfilm.
Obs! Vi har inga lediga tjänster för tillfället. 
 
Med det vill jag tacka för mig och önska er alla en fortsatt härlig december och en riktigt God Jul!
 

// Ludvig Granberg
VD Hemsida24

Ibland stöter du på dem – eldsjälarna som inspirerar och laddar dig med energi. Som kund till Hemsida24 är sannolikheten stor att du driver ett eget företag eller är i position att påverka andra människor. Vår vd, Ludvig Granberg har skrivit ett inlägg om hur viktigt det är att du får medarbetare och andra att må bra och hur det alltid börjar med dig själv.
 

När jag skriver detta har jag precis varit och lyssnat på Hans Vestberg, vd på Ericsson. Vilken fantastisk energi han levererade. Det blev nog det bestående intrycket hos de flesta som var där och lyssnade. Han beskrev de tuffa utmaningar Ericsson står inför och hur snabbt den tekniska utveckling går – inte minst inom telekombranschen.

På 25 år har 1,8 miljarder människor fått mobiltelefon. De kommande fem åren kommer ytterligare 4 miljarder människor att skaffa mobiltelefon. Snacka om en accelererande utveckling. Och Hans Vestbergs jobb – sälja/träffa kunder, se till att rätt talanger är på rätt plats samt skapa strategier och ha kontroll. Men han betonade att hans övergripande uppgift är att få medarbetarna att känna sig glada och motiverade och att ge dem bästa möjliga plattform för att lösa sina uppgifter. Det är ju trots allt inte han utan Ericssons 118 000 medarbetare som ska utföra huvuddelen av arbetet på företaget.

Hur är det då att leda ett litet bolag? Jag skulle vilja påstå att uppgiften att säkerställa att människor omkring dig känner sig trygga och glada är lika viktig i ett litet företag som det är i Ericsson. Men det är också lätt att glömma just den uppgiften. Det finns ju så mycket annat – praktiskt, strategiskt och administrativt att ta tag i.

Om du nu vill ta tag i uppgiften är det viktigt att du börjar med dig själv. Om inte du mår bra är det helt enkelt svårt att få andra att må bra. Här kommer mina bästa tips på hur du kan må bättre som chef eller ledare:

 • Gör en sak i taget. Att multitaska är svårt och inte särskilt effektivt. Dessutom tar det mycket energi. Jag använder en webbtjänst som heter Asana för att strukturera mitt arbete. Alla uppgifter – stora som små – som jag vill göra lägger jag först upp som uppgifter i Asana. Jag ser till att målsättningen för dagen är rimlig och jag är noga med ordningen på uppgifterna. Jag brukar lägga uppgifter som går snabbt att lösa först på listan. Därefter lägger jag resterande uppgifter i ordningen viktigast först. Det som jag redan på morgonen kan se att jag inte kommer att hinna med planerar jag in på någon av de kommande dagarna.
   
 • Se till att du har tid för dina uppgifter. Som chef har du säkert många möten. Försök i så fall att skapa en mötesfri dag. I mitt fall är onsdagarna mötesfria med några få undantag. Det gör att jag kan arbeta väldigt effektivt med mina uppgifter just den dagen. Jag lägger även in fokuspass andra dagar i veckan. Det kan röra sig om två timmar på för- eller eftermiddagen som jag lägger in i kalendern men där jag bara sitter själv med uppgifterna. På så sätt råkar jag inte boka in möten som gör min dag omöjlig att hinna med.
   
 • Gör din inkorg till en uppgift. Istället för att sitta och kolla mejlen hela tiden – lägg in även det som en uppgift i Asana. I mitt fall kollar jag av mejlen direkt på morgonen, arkiverar det som inte kräver någon åtgärd från mig, svarar på det som går snabbt (mindre än en minut per mejl) och det som är mycket viktigt. Resten sparar jag till uppgiften “Kolla mejlen” som jag lägger i slutet på dagen. Jag har lite koll även under dagen men det viktiga är att alla mejl som kräver en ansträngning görs vid ett och samma tillfälle. Uppgifterna i Asana har du bestämt och prioriterat – mejlen är någon annans prioritering.
   
 • Avsluta dagen i tid. Nu när du har en tydlig prioritering borde du kunna avsluta dagen i tid. Och lyckas du med det kommer nästa utmaning. Att inte öppna mejlprogrammet eller ägna dig åt jobbet på kvällen. I mitt fall har jag varit väldigt dålig på det, men det har också haft ett högt pris. Jag har under lång tid vaknat alldeles för tidigt på morgnarna med stress i kroppen. Det är det helt enkelt inte värt, så jag försöker vara väldigt noga med att direkt jag kommer hem lägga mobilen på laddning långt från sängen.
   
 • Tacka nej till saker. När du lagt in din mötesfria onsdag och dina fokuspass ser du plötsligt att du inte har så mycket tid som du gärna vill tro. Det gör det faktiskt lättare att tacka nej till mindre viktiga möten eller till säljare eller leverantörer som vill komma på besök. Många tycker det är jobbigt att tacka nej men med en artig formulering går det oftast bra.
   
 • Bra mat, träning och sömn. Detta är förstås viktigt oavsett om du är chef eller företagare men tål att sägas ändå. Någon form av fysisk aktivitet varje dag skulle jag rekommendera – även om det bara är en rask promenad. I mitt fall har jag även det som en uppgift i Asana.

Jag hoppas att mina tips kan hjälpa dig till en mer balanserad och mindre stressad vardag. Och att det i sin tur lägger grunden till att du känner glädje och får möjlighet att bidra till att människor runt dig mår bra.
 

Ludvig Granberg

Sysselsättning: Vd & medgrundare i Hemsida24.
Ålder: 32 år.
Familj: Fru och två döttrar.
Tränar helst: Löpning, padeltennis och badminton.Fritid: Fuskar på piano, umgås mycket med familjen.

Så har vi gjort på Hemsida24

En sak som också påverkar hur människor mår är den fysiska miljö de vistas i. Hemsida24 har lagt både tid och energi på att skapa en trivsam och kreativ kontorsmiljö. Första oktober i år flyttade vi till ett helt nybyggt kontor som är dubbelt så stort som det gamla (457 kvadratmeter för att vara exakt). Tack vare att det är nybyggt har vi själva kunnat utforma planlösningen in i minsta detalj.
 

Vi har valt kontorsmöbler så att alla medarbetare har höj- och sänkbara skrivbord. Dessutom finns det speciella arbetsplatser med cykeltrampor och gåband som gör att man kan röra på sig samtidigt som man jobbar.

Är du nyfiken på att få en glimt av nya kontoret och ytterligare tips och tankar? Passa i så fall på att kika på vår nya rekryteringsfilm.
Obs! Vi har inga lediga tjänster för tillfället. 
 

Med det vill jag tacka för mig och önska er alla en fortsatt härlig december och en riktigt God Jul!
 

// Ludvig Granberg
VD Hemsida24