Så här skapade Swea sin unika logga!

Postat

Månadens hemsida för januari går till Swea Hantverk för en genomarbetad och tilltalande logga. Sweas logga är noga genomtänkt och har skapats av företagets ägare Annette som på hobbynivå intresserar sig för grafisk design.   

Låt dig inspireras av hur Annette arbetade fram sin logga och se fler exempel på framgångsrika loggor gjorda av och för egna företagare.
 

Med utgångspunkt i Svenskt hantverk

Swea Hantverk grundades 2002 och ägs och drivs av Annette Nilsson i Brunflo utanför Östersund. Swea har både en fysisk butik och en hemsida där kunderna bland annat hittar målade möbler och andra inredningsdetaljer.  

Både företagets hemsida och logga präglas av en ljus och stilren design. Hemsidan sköts helt och hållet av Annette som roas av att pyssla med grafisk form och design. Det var också ur det intresset som Sweas logga växte fram.
 

“Mitt företag är för mig både ett arbete och ett fritidsintresse. Företaget är min stora passion – vilket jag hoppas speglas i allt jag gör, även på hemsidan!”
 

Swea Hantverk

Swea startade: 2002

Ägare: Annette Nilsson

Bransch: Möbelmåleri och inredning

Nästa verksamhetsmål: Att starta kursverksamhet

Motto: “Bättre gå före och göra något, än bakom och kommentera – ödmjukt och alltid med glimten i ögat!”

Låt din logga växa fram

Annette har alltid varit intresserad av design och grafiskt arbete men när hon startade sin verksamhet var hennes kunskaper inom området obefintliga. Men eftersom både intresset och vilkjan fanns där bestämde Annette sig för att skapa företagets logga på egen hand.

Loggans utseende har skiftat under åren. Först var den, enligt Annette, lite stelare och mer kantig. Allt eftersom kunskaperna om teckensnitt och grafisk design ökade blev det både enklare och roligare för Annette att förändra och utveckla loggan. Nu känner hon att den är både snygg och representativ!

Annette tipsar: Det är viktigt att din logga är tydlig och stilren eftersom den med stor sannolikhet kommer att placeras mot olika bakgrunder. Se även till att den behåller sin tydlighet i olika storlekar!

Tanken bakom Sweas logga

Namnet “Swea Hantverk” i kombination med “kronan” har varit med sedan starten. “Swea” står för Sverige/Sweden och “Hantverk” står för “handens verk” och symboliserar det svenska arvet. Från början liknade “kronan” emellertid ett fjäll. Tanken var då att symbolisera den geografiska lokaliseringen eftersom Annette bor i Jämtland där fjällen skymtar i väster.

För Annette är “kronan” viktigast då den symboliserar kvalitet och stil vilket speglas i hennes hantverk även om hon där föredrar en mer “sliten stil”.  

Val av färg? När Annette valde färg till sin logga utgick hon ifrån de färger hon själv gillar.
 

“Jag ville ha tydliga kulörer utan att de blev för skarpa mot en vit bakgrund. Därför gav jag texten en gråbrun nyans.”

Val av typsnitt? Annette satt länge i sin målarverkstad och surfade på nätet efter det perfekta typsnittet. Till sist hittade hon ett teckensnitt skapat av den svenska designern Måns Grebäck.

För att det inte skulle bli för “krusidulligt” så ville Annette balansera det snirkligare typsnittet på “Swea” (script) med en enklare variant för “Hantverk & Färg” (seriff).
“Kronan” som finns med i loggan hittade Annette på www.vectorstock.com.

“Kronan” fick dock genomgå vissa modifieringar innan Annette kände sig helt nöjd. Bland annat gjorde hon en färgtoning för att skapa en lite mjukare känsla. “Kronan” kan numer användas i olika mönster i verksamheten likväl som den klarar att stå för sig själv.

Annette tipsar: Om du ska använda ett typsnitt du hittat “där ute” på nätet, köp en licens/tillåtelse så att du får använda det i kommersiellt syfte. Det gjorde jag och då kan jag använda det hur jag vill. Du får dessutom justera i typsnittet och ändra detaljer så att du får det precis som du önskar.

Här hittar du mer information och Swea Hantverk, deras butik och tjänster.

Andra loggor som inspirerar

Det finns många som lyckats bra med att ta fram en stark logga som förstärker bilden av företaget och det egna varumärket. Nedan ser du några exempel på andra företag som lyckats bra med just den biten!
 

Ska du skapa en logga för ditt företag eller behöver du arbeta om din nuvarande logga? Här hittar du 7 tips på hur du skapar en unik logga.
 

// Johanna Bohlin
Community Manager