7 tips för dig som arbetar hemifrån

I dag arbetar allt fler hemifrån, vilket kan vara befriande, men också innebära problem. När du arbetar hemma har du ju möjlighet att förfoga fritt över din egen tid och arbetsplats - men samtidigt är det lätt att bli distraherad från själva arbetet. Med rätt inställing kan du dock göra ditt hem till en perfekt arbetsplats: här ger vi dig som arbetar hemma 7 tips på vägen.

#1 Skapa ett schema

Om du arbetar hemifrån har du oftast inga fasta arbetstider - så du måste ordna det själv. Med frihet följer ansvar, och att göra upp ett schema kommer att underlätta din dag på många sätt. Bestäm dig för när du börjar på morgonen och försök hålla det, lägg också in tider för rast och lunch, och bestäm dig för när dagen slutar. Akta dig för att kolla jobbmejlen eller göra annat arbete på kvällarna (om du kan låta bli) - det gör kanske att du hinner med mer, men kan också resultera i att din arbetsdag förskjuts tills du inte längre vet när du arbetar och när du är ledig.

#2 Välj din arbetsplats med stor nogrannhet

Det är så klart bäst om du har ett eget rum för kontoret hemma, då kan du inreda det som du vill och arbeta helt ostört. Men långtifrån alla har ett separat, tomt rum, utan måste istället hitta andra platser i sin lägenhet. Då är det oftast bättre att sitta i ett hörn i vardagsrummet där du kan kontrollera ljudnivå och omgivning, än att exempelvis sitta i sovrummet eller köket. Målet är att separera din arbetsplats från ditt hem så långt som möjligt, så att du känner att du arbetar på en plats och lever på en annan.

#3 Köp ett bra skrivbord

Skrivbordet är A och O när du arbetar hemma (precis som på en vanlig arbetsplats), så det är lika bra att investera i ett fint, praktiskt och ergonomiskt skrivbord, även om det kan kosta lite extra. Se till att du har tillräckligt många lådor/fack/skåp för att få all plats du behöver och att du trivs vid ditt skrivbord rent estetiskt.

#4 Ta bort det som distraherar

Smålappar, saker som behöver göras i hemmet, påslagen radio och böcker ... Saker man inte tar med sig till det vanliga kontoret kan vara mer förekommande i hemmet och distrahera den hemmaarbetande. Se till att vara tydlig med att du arbetar när du arbetar, och plocka bort allt ur ditt synfält som distraherar. Ditt skrivbord ska helt enkelt vara kopplat till ditt arbete, och inte till allt spännande som händer runtomkring.

#5 Se till att det är tillräckligt ljust

Små problem i din omgivning kan bli stora på längre sikt. Det kan kännas okej att läsa en text i dåligt ljus, men om du gör det varje dag påverkar det din arbetsförmåga negativt. Se till att ha god belysning vid skrivbordet: det är jättebra att sitta vid ett fönster, men kom ihåg att också ha bra lampor för de mörkare tiderna på året.

#6 Organisera ditt kontor

Precis som på kontoret finns det alltid en risk att ditt skrivbord blir en röra; om ingen ser det är det också lättare att röran får bli kvar på hemmakontoret. Se till att du vet vad du ska göra med alla papper, tidningar, sladdar och brev: skapa mappar och håll ordning i lådorna vid din hemarbetsplats. Detsamma gäller för din interaktiva arbetsplats: håll ordning på din inbox och dina digitala kontakter.

#7 Köp en blomma och sköt om den

Någonting du ofta saknar om du jobbar hemifrån är så klart fysiskt närvarande kollegor. En blomma är inte samma sak som en levande medarbetare, men är fint att ha vid skrivbordet, ger dig något att sköta om med jämna mellanrum, inspirerar dig och gör att din arbetsplats känns mindre steril.

Etiketter: marknadsföring

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Etikettmoln

Prova 30 dagar gratis. Inget kreditkort behövs.

Kom igång nu
 

Laddar...Laddar, vänligen vänta.


Just nu tar det lite längre tid än vanligt... Problem med Internet?
Prova att ladda om sidan.