7 trender inom webbdesign

Vad händer på webben 2013? Vi har spanat efter de senaste tankarna och idéerna om hur webbdesignen kommer att se ut under den närmaste framtiden - i år tror vi att hemsidorna kommer att bli mer minimalistiska, fyllda med häftig text och gå att bläddra åt alla möjliga håll. Håller ni med, och vad tycker ni om hur internet ser ut?

Designa med tecken och bokstäver

Typsnitt blir vanligare som visuella objekt på hemsidor. Bokstäverna har alltså tagit sig ur texten för att bli till dekorativa bilder - och tar oftare plats från fotografier eller teckningar. Vi tror att tydlighet och egna uttryck kommer göra typografin till ett allt viktigare inslag när vi försöker få våra hemsidor att synas på allt från små mobilskärmar till stora tv-apparater. 

 

Bild: http://ndesign-studio.com/

En enda sida

Många har upptäckt fördelarna med att komprimera hemsidans information till en sida, och verktyg som bildspel och rörliga menyer har fått fler att börja undvika det klassiska flersidiga hemsidestrukturen. Det gör inte bara hemsidorna mer lättöverskådliga, utan fungerar också bättre i mobilen.

 

 

Bild: http://www.landeenjob.be/

Inga fler krångliga applikationer

Applikationer som Flash används i dag för allt från filmer till rörlig grafik på hemsidor. Med nya programmeringsspråk som hanterar dynamiskt material på egen hand ser det dock ut som om exempelvis Flash och Shockwave kommer att bli mindre nödvändiga. Den här utvecklingen är också viktig för att vissa typer av hemsidor ska kunna visas i smarta telefoner, där applikationer som ursprungligen utvecklats för datorer har stött på problem.

 

Helt utan flash, men rörlig ändå: http://www.theamazingspidermangame.com/

Stora knappar

Eftersom vi mer och mer besöker hemsidor via mobiler har det blivit viktigare med knappar som man faktiskt kan trycka på med fingrarna, och alltså inte sådana där små man måste zooma in på. Det här betyder att de stora, väl synliga knapparna kommer att bli mer populära i framtiden. Och det behöver inte vara fel ur designsynpunkt - även stora knappar och menyer kan vara snygga.

Minimalism & enkelhet

Less is more tycks vara devisen för många hemsidesutvecklare just nu. Under året kan vi vänta oss att utvecklingen mot renare, mer avskalade hemsidor blir ännu tydligare; bort med det onödiga alltså och fram med det tydliga, rena, enkla - och gärna vita.

 

 

Bild: http://www.kimag.net/

Stora bakgrundsbilder

Även om vi går mot mer avskalade tider tror vi att stora och färgglada bakgrundsbilder som täcker hela skärmen kommer att bli mer populära i år. Bakgrundsbilder fungerar inte bara utmärkt med minimala sidor med mycket text, utan ger också ett snyggt intryck som fungerar bra för att ge hemsidan en egen touch.

 

 

Bild: http://www.dojofuckingyeah.de/

 

 

Ny typ av scrolling

"Parallax scrolling" är inne just nu - det innebär att man kan bläddra på en sida samtidigt som bakgrunden förflyttar sig. Även om få av oss kommer lyckas göra det här själva så pekar det på att det där med hur sidan förflyttar sig när man rör sig över den kommer att intressera allt fler designers i framtiden. I allmänhet går trenden också mot att man bläddrar nedåt på en sida, istället för åt sidan.

 

 

Bild: http://fk-agency.com/

Kommentarer

  • Design • 21 januari 2013 18:50:19
    Det mesta ovan är nog som trenderna kommer att bli, mer anpassat för mobiler/tablets, men framför allt kommer fler och fler sidor att byggas i responsiv design för att anpassa innehållet till de olika skärmstorelkarna

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Etikettmoln

Prova 30 dagar gratis. Inget kreditkort behövs.

Kom igång nu
 

Laddar...Laddar, vänligen vänta.


Just nu tar det lite längre tid än vanligt... Problem med Internet?
Prova att ladda om sidan.