10 bra webbtjänster för det nya året

Starta upp det nya året med att förenkla ditt internet! Vi har gjort ett urval av de mest användbara och spännande tjänsterna som finns på nätet - se hur du lättare kan samla och sortera intryck, redigera bilder direkt på en hemsida eller helt enkelt tvingas att koppla ned. Det här är vår lista över de 10 bästa tjänsterna på nätet just nu.

Internet har en stor fördel: oavsett vad du vill använda din dator till så finns det nästan alltid någon som har tänkt samma tanke och förhoppningsvis utvecklat en applikation för det. En trend just nu är att allt fler verktyg hamnar direkt på nätet istället för att paketeras i program som du köper eller laddar ner - det betyder att det blir allt lättare att direkt i ditt internetfönster hitta smarta lösningar på olika problem.

 

Tipsa oss gärna i kommentatorsfältet nedan om bra tjänster som du själv använder!

Picmonkey

Om man inte har ett bra bildredigeringsprogram på sin egen dator – och det är det inte alla som har – finns picmonkey.com gratis på nätet. På picmonkey kan du inte göra allt som exempelvis Photoshop gör, men om man inte ska ägna sig åt avancerad redigering räcker picmonkey långt. De mer grundläggande verktygen är gratis – och sedan kan du köpa till en större palett.

Freerice

Om du klickar rätt en gång donerar du tio riskorn, vilket kanske inte låter speciellt mycket, men om miljoner människor klickar rätt flera gånger har ni efter ett tag tillsammans donerat väldigt mycket mat. Freerice är ett smart initiativ från FN:s livsmedelsprogram som handlar om två saker: att utbilda och att bidra med resurser till svältutsatta regioner. Besökaren får svara på enkla engelska ordfrågor och belönas med mat, samtidigt som han eller hon lär sig nya ord. Via donatorer kommer småningom det ris man samlar ihop komma dem som behöver det bättre till del.

Storify

Eftersom nätets informationsflöde har blivit allt svårare att navigera har det börjat dyka upp internetbaserade redaktörer, som sorterar och väljer ut viktig eller intressant text, bild och video. Storify är en sådan, som verkligen fungerar bra. Det sökord du skriver in genererar ett lättöverskådligt tvärsnitt ur nätdjungeln – det är snyggt och mycket spännande.

Lastpass

Trött på att ha mängder av olika lösenord och inloggningsnamn? Lastpass är ett verktyg som centrerar alla dina lösenord till ett enda. Som en virtuell centralnyckel: allt eftersom vi får fler och fler konton och lösenord kommer den här typen av tjänster säkerligen bli viktager och viktigare.

Ifttt.com

Ifttt står för "If this then that", ett koncept som hjälper dig att koppla samman den myriad av nätfunktioner du redan använder och utföra små operationer som du säkerligen ändå gör hela tiden. Om du exempelvis lägger upp en bild på instagram och vill posta den på Facebook gör Ifttt det åt dig genom en enkel koppling. Perfekt för den stressade it-arbetaren som vill effektivisera sitt arbete – det finns en mängd kretiva sätt att koppla samman allt från väderkanaler till mobiltelefoner och e-post. För den uppfinningsrike tycks Ifttt alltså kunna göra ungefär vad som helst som ryms i en dator.

Evernote

Det finns en del tjänster som låter dig samla ihop och paketera allt det du läser, skriver, tittar på och fotograferar på ett smidigt sätt. Evernote är en av de bästa vi testat – användarvänligt, enkelt och snyggt. Evernote fungerar som en analog pärm: lägg in dina bilder, skriv små lappar och samla ihop all din information på ett sätt som gör det lätt att leta efter saker du glömt. Lägg till webbknappen så kan du också samla ihop sidor som du vill komma ihåg med ett enda klipp. Ett plus är att sidorna sparas som de är just när du sparar dem – om sidan försvinner i framtiden finns den alltså kvar på din dator. Evernote finns i en gratisversion, och kan utvidgas med bland annat en mobilfunktion för några dollar i månaden.

Tunein

Gillar du radio? Bra! Trots att vi har passerat den härliga tidsperiod då alla sändningar färdades genom etern klarar sig radio som format alldeles utmärkt i it-åldern (vilket är lite förvånande). Sveriges Radio-appen är exempelvis en av våra mest omtyckta och nedladdade. Ett snäpp upp är dock tunein.com, som samlar ihop en stor mängd av världens radiostationer på ett snyggt sätt. Klicka och lyssna på radio från nästan var som helst – från Antarktis till Sverige.

Prezi

För den som inte tycker att Power Point inte längre känns roligt, eller för den som vill ha med sig sina presentationer överallt, finns den här fantastiska webbsidan. Prezi är ett vanligt presentationsprogram, fast snyggare och enklare. Du utgår från ett tema och lägger sedan in text, bilder, video och annat material som du sedan kan regissera som du vill. Zooma, snurra runt eller glid snyggt mellan dina rutor, och plocka enkelt fram din färdiga presentation var du än är. Smidigt.

Clipboard

Ytterligare en lättanvänd samlarsida som vi måste tipsa om: Clipboard gör det väldigt enkelt att spara allt du läser – eller inte hinner läsa – på internet, vilket självklart inkluderar bilder, video eller till och med instickningsfiler. Det som gör att den här tjänsten står ut är bland annat att du kan välja att spara separata textblock eller stycken, och inte behöver ladda ner hela sidor. Ett utmärkt sätt att spara, samla och bunta ihop intressant material så att det inte försvinner.

Freedom

När appen Freedom lanserades häromåret blev den snabbt en snackis bland dem som behövde den bäst: arbetande men lättdistraherade människor. Vad Freedom gör är mycket enkelt – den stänger av din internetuppkoppling så att du inte kan kolla din mejl, läsa nyheter, uppdatera dina sociala medier eller göra någonting annat som drar blicken från det du verkligen borde göra. Freedom kostar tio dollar, men det kan det vara värt. Du kan själv välja hur länge du vill vara nedkopplad, och om du verkligen behöver internetuppkoppling kan du alltid starta om datorn.

Etiketter: webbdesign

Kommentarer

  • Göran Elmertoft • 20 januari 2013 14:51:23
    Kanonbra! Fick en del nya tips här. Tack.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Etikettmoln

Prova 30 dagar gratis. Inget kreditkort behövs.

Kom igång nu
 

Laddar...Laddar, vänligen vänta.


Just nu tar det lite längre tid än vanligt... Problem med Internet?
Prova att ladda om sidan.