Så skriver du en enkel text för din hemsida

För några veckor sedan berättade vi om hur man blir bättre på att skriva texter för en hemsida. Nu går vi in lite mer i detalj på hur en enkel text kan utformas: hur ska man tänka innan man sätter sig ner och skriver? Hur ser man till att få fram sitt budskap utan att texten blir för lång? Här är en enkel guide med handfasta tips till dig som skriver för webben.

Att skriva är inte svårt, men viktigt. Oavsett vad du vill förmedla - om du vill presentera dig själv, berätta om en produkt du säljer eller argumentera för en åsikt - så kommer texten att vara din närmaste vän. Att skriva med ett gott språk ger din läsare mycket: dels kommer hon eller han bättre att förstå vad du menar med din text, dels kommer läsaren med större sannolikhet ta del av ditt budskap.

 

Hur går man då till väga för att skriva en enkel och rak text? Det första du bör göra är att ...

Förbereda dig

När du sätter dig ner och skriver en text som förhoppningsvis många kommer att läsa är ett bra första steg att skriva fritt om ditt ämne.

 

Öppna ett tomt dokument och ställ frågan: vad vill jag säga? Skriv sedan fritt ur tankarna, utan att fundera över textens form. Det kan bli en sida med ostrukturerad, löpande text, men det gör ingenting - tanken är att du ska få fram ett råmatieral som du kan basera din "riktiga" text på.

 

Välj ut det viktigaste

Efter att du tagit fram ditt råmaterial är det dags att skapa en struktur för din text. Sätt dig in i läsarens situation: vad skulle han eller hon framför allt vara intresserad av? Lyft ut de saker som du vill ha med i din slutliga text och sortera dem efter hur viktiga de är. 

 

Om jag gjorde en sådan lista av mitt råmaterial inför den här texten skulle den kunna se ut så här:

 

• Det viktiga med att ha ett gott språk på sin hemsida
• Hur man skapar en bra struktur
• Hur man gör en enkel disposition
• Hur själva skrivarbetet går till
• Tips om enkel meningsstruktur
• Att använda ett lättförtåeligt språk

• Att inte använda starka uttryck för ofta

• Att inte upprepa sig

 

Gör en enkel disposition

Nu vet du hur du prioriterar idéerna i ditt råmaterial. Nästa steg är att sätta samman en enkel disposition. Eftersom det är bäst att nämna det viktigaste först kan du nästan helt följa din prioriteringslista, och dela in dem i undergrupper som känns passande.

 

I den här texten har jag använt mig av en tredelad disposition, som nästan alltid fungerar bra för webbtexter:

 

1. Introduktion

 

2. Huvudtext

   • Förbered dig
   • Välj ut det viktigaste
   • Gör en enkel disposition
   • Gå vidare med din text

3. Tänk på ...

Gå vidare med din text

När vi har en tydlig disposition är själva strukturen färdig. Nu återstår bara det roliga: att fylla våra kategorier med innehåll!

 

Återgå till råmaterialet och studera de delar du har tagit ut. Kanske passar de rader som du skrivit där bra för den slutliga texten? Då kan du så klart behålla dem. Om inte så behöver vi skriva om de urprungliga idéerna till fungerande meningar.

 

Ett enkelt sätt att omvandla idéerna till text är att ställa frågor till sig själv, exempelvis: 

 

Vad är det viktiga med att använda ett bra språk?

Svar: Att använda ett bra språk är viktigt för att ...

 

När du har lyckats förvandla allt du vill säga till tydliga och raka meningar börjar du närma dig en färdig text. Innan du publicerar texten är det dock viktigt att läsa igenom allting några gånger och kontrollera så att allt låter som du ska. Du kan också snegla på det råmaterial du började med för att se till att du fick med allt du ville säga.

Tänk på ...

När du sätter samman din slutliga text finns det några viktiga tankar att ha i huvudet:

 

... Att använda en enkel meningsstruktur

 

Dela upp långa meningar, ta bort överflödiga ord och använd dig av samma ton rakt igenom: gör du det så kommer dina meningar bli lätta att läsa, utan att viktig information faller bort. En bra regel för att inte skriva för långa meningar är att du ska kunna andas lugnt när du läser texten högt för dig själv.

 

 

... Att skriva med ett lättförståeligt språk

 

Skriv precis vad du menar, vilket är lättare sagt än gjort. Fråga dig själv medan du skriver: kan jag säga det här på ett enklare sätt?

 

 

... Att undvika starka formuleringar

 

Det kan vara lockande att skriva att någonting är "fantastiskt bra" eller "otroligt häftigt", men sådana uttryck tenderar att tappa kraft om de används för mycket. Var sparsam med förstärkande adverb, testa att plocka bort dem då och då och bara skriva "bra" eller "häftigt".

 

 

... Att inte upprepa dig

 

När din text är klar ska du helst inte nämna samma sak fler än en gång. Studera din text noggrant och titta på om samma ord eller tanke återkommer, och välj sedan bort en formulering. Det är tillåtet att påminna om saker, men säg det då med andra ord.

Etiketter: webbdesign

Kommentarer

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Etikettmoln

Prova 30 dagar gratis. Inget kreditkort behövs.

Kom igång nu
 

Laddar...Laddar, vänligen vänta.


Just nu tar det lite längre tid än vanligt... Problem med Internet?
Prova att ladda om sidan.